Scopul: perfecționarea interoperabilității forțelor militare americane, cu cele din alte state membre ale NATO și unele țări partenere.
Activitățile planificate pentru "Defender - Europe 21" au început în această lună și vor continua până în luna iunie.
Niciuna dintre acestea nu are vreun rol provocator, la adresa altor state, care nu fac parte din Alianța Nord-Atlantică.
De data aceasta, NATO desfășoară activități într-o zonă mai largă decât cea planificată pentru "Defender - Europe 20", respectiv pe mai mult de 30 terenuri de instrucție, din 16 state participante, la ceea ce poate fi numită o demonstrație de forță disuasivă a NATO, la care iau parte 28.000 de militari aliați, din 27 țări interesate în reafirmarea dreptului lor la o dezvoltare democratică, neamenințată de terți cu viziuni imperiale.
"Defender - Europe 21" se focalizează pe dezvoltarea disponibilității operaționale și a interoperabilității cu un număr mai mare de aliați și parteneri ai NATO, într-o zonă mai largă de operațiuni, semn că nu există o restrângere a capacității de reacție defensivă la frontiera de est a Alianței Nord-Atlantice, în centrul și sud-estul teritoriului apărat de aliați.
Acest exercițiu multinațional este de natură pur defensivă și se concentrează pe răspunsul la criză, dacă acesta va fi este necesar.
Prin urmare, nici Belarus, nici Federația Rusă nu sunt vizate de "Defender - Europe 21" și este astfel exclus orice incident militar între forțele militare aliate și cele estice.
Din experiență proprie, dobândită la Corpul Multinațional de Nord-Vest - format la 18 septembrie 1999 la Szczecin, de Polonia, Germania și Danemarca - militarii aliați, la nivelele adecvate, mențin o conexiune de informare firească cu omologii din armata rusă, tocmai pentru a nu fi greșit interpretate antrenamente cu efective variabile.
28.000 de militari aliați indică o normalitate, după pandemie, în condițiile în care anterior, în situații de tensiune politică mare, între liderii statelor membre ale NATO și conducătorii de la Moscova, Alianța Nord-Atlantică scotea la încălzire 40.000 de militari, ce acționau pe scenarii focalizate pe forța imagologică menită a reaminti terților interesați că defensiva teritoriului euro-atlantic se va face în valuri copleșitoare, succesive, cu o superioritate incontestabilă, pe mare, în aer și pe pământ, în baza unui raport inițial de forțe, pur simbolic, de 10 la 1, în favoarea forțelor aliate destinate unei reacții masive.
În plus, conform înțelegerilor perfectate anterior, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa / SACEUR, calmul general Tod Daniel Wolters are o legătură telefonică directă cu generalul Valeri Vasilievici Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, o funcție pe care a fost numit de președintele Vladimir Putin, pe 9 noiembrie 2012.
După 9 ani de conducere efectivă a armatei ruse, care are acum un efectiv de 900.000 de oameni, este exclus ca generalul Gerasimov să fie păcălit de un ipotetic incident involuntar, practic imposibil, datorită faptului că exercițiul "Defender - Europe 21" se desfășoară numai în spații destinate de țări aliate pentru instruirea propriilor armate.
Mai mult, un telefon direct conectat la cel aflat pe biroul generalului Gerasimov are și mareșalul Sir Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO, detaliu care confirmă capacitatea militarilor aliați și ruși de a reacționa inteligent, fără politizări și exagerări, dacă există dubiile uneia dintre cele două părți, cu privire la scopul, mărimea efectivelor și durata dislocării temporare de forțe terestre, aeriene și navale, în anumite zone ale continentului european.
"Defender - Europe 21" are menirea de a reaminti opiniei publice internaționale atitudinea noii administrații prezidențiale americane, care, prin vocea președintelui Joe Biden, a afirmat că angajamentul SUA față de NATO este unul indestructibil.
Forțele Aeriene și Forțele Navale ale SUA vor avea o implicare activă, tocmai pentru a demonstra că, într-o situație de criză - nedorită de nimeni - podul militar aerian transatlantic, susținut de o redislocare a celei mai mari flote de nave din organica marinei militare americane va funcționa 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, pentru apărarea Europei libere și democratice.
Iar Statul Major al armatei ruse știe că fraza de mai sus nu este constituită din vorbe în vânt.
Exercițiul multinațional "Defender - Europe 21" va folosi rute cheie terestre și maritime, care fac legătura între Europa, Asia și Africa.
În traducere liberă, viziunea defensivă nu scapă din vedere interesele statelor partenere din zonele învecinate, pe baza înțelegerilor convenite anterior, pe căi diplomatice.
Pe plan pragmatic, în cadrul acestui antrenament al forțelor aliate vor fi testate noi capabilități de ultimă generație, cum ar fi noile brigăzi de asistență ale forțelor de securitate ale armatei americane, mijloacele de apărare aeriană și antirachetă ale Corpului V, cel reactivat recent.
De altfel, Corpul V american va folosi "Defender - Europe 21" pentru a evolua către capacitatea operațională deplină și pentru a promova interoperabilitatea cu militari aliați și parteneri.
Va fi verificată și capacitatea de a coopera cu trupele americane dislocate deja, pe bătrânul nostru continent, pentru a acționa, în situații de criză, în Europa și în Africa, reiterându-se astfel angajamentul Statelor Unite de a fi alături de aliații europeni, în cazul unei agresiuni tipice surprizei strategice.
Conform planului de desfășurare pus la dispoziția presei, în luna martie echipamentele și personalul militar, care au fost stabilite de Pentagon, deja afluiesc de peste Ocean în Europa.
În luna aprilie, unitățile participante vor folosi parte din stocurile de arme prepoziționate pe teritoriile Germaniei, Italiei și Olandei.
Cea mai mare parte a activităților de instruire, conform scenariilor exercițiului "Defender - Europe 21" va avea loc în luna mai.
Exercițiul multinațional "Apărătorul Europei 21" se va încheia practic în luna iunie, cu redistribuirea forțelor și echipamentelor venite din SUA.
Ce scenarii vor fi jucate la "Defender - Europe 21"?
Primul va fi simulat de la debutul până la mijlocul lunii mai 2021 și va testa capacitatea de răspuns rapid, prin operațiuni aeriene în Estonia, Bulgaria și România, care implică peste 7.000 de militari, din 11 țări.
Astfel, aliații se vor antrena pentru situațiile în care teritoriul estonian, ca și cel dobrogean, ar fi invadate - probabil prin parașutări masive - de un adversar ipotetic.
Al doilea se va derula de la mijlocul lunii mai, până la începutul lunii iunie, cu peste 5.000 de soldați din 8 țări, care se vor răspândi în 31 de zone de antrenament, din 12 țări diferite, pentru a desfășura antrenamente de răspuns terestru, la o criză de amploare, generată de intervenția în forță a multor divizii ale adversarului. Se are în vedere și o operațiune de logistică comună la țărm.
Al treilea va avea în vedere o confruntare ce va implica operațiuni defensive la sol, în aer și cu lovituri antirachete, cu participarea a peste 13.000 de militari, din 19 țări.
Detaliul că se va simula și o evacuare medicală masivă, indică luarea în calcul a folosirii de către adversar a unei arme de nimicire în masă.
La finalul exercițiului "Apărătorul Europei 21", se va testa, cu participarea a 2.000 de aliați, în luna iunie, capacitatea comandamentului aliat de a conduce atât forțe terestre multinaționale, cât și operațiunile din lumea reală, derulate pe două continente.
Transparența informării opiniei publice, cu privire la mișcarea pe scară largă a trupelor și echipamentelor, pentru aceste exerciții succesive implică un sprijin extins din partea fiecărei națiuni gazdă, demonstrând importanța investițiilor aliate și partenere, în apărarea militară europeană.
"Defender - Europe 21" demonstrează ca fiind nerealistă părerea că SUA nu mai trebuie să trimită tineri americani, ca să lupte şi să-şi piardă viaţa pentru apărarea unor ţări despre care nu au auzit niciodată, după cum demontează și opinia că asistăm la o anumită atitudine belicoasă, a unor oficiali ai Departamentului de Stat al SUA.
Asumarea conducerii exercițiului multinațional "Apărătorul Europei 21" de către Pentagon constituie cea mai bună dovadă că Statele Unite ale Americii - place sau nu unor europeni minoritari țâfnoși - oferă cel mai bun scut pentru democrațiile reale, din comunitatea euro-atlantică, și în acest deceniu.