De ce și-a dat Firea fierea pe față. Forța „fraierilor” de Facebook

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 01.11.2019 - 14:43

Firea a înțeles, prea târziu, că "fraierii" de Facebook au o forță care o poate lăsa fără putere.

SHARE

Ani întregi de prompterism la televizor cu texte scrise de lacheii lui Felix, cu emisiuni aranjate și țoale de firmă pe inventarul unor sponsori, urmate de un mandat inutil în Senat și, apoi, de câștigarea fotoliului de primar de București au făcut-o pe Gabriela Firea să creadă că viața e simplă: dacă te susține un partid mare și convingi (cu bani) doar puțin peste 200.000 de săraci să te voteze, vei câștiga tot timpul.

Pot să urle trei fraieri pe internet – cetățeni oarecare, activiști civici sau jurnaliști - , săracii tăi tot acolo sunt, iar fondurile de la partid și primărie pentru o ciorbă, o excursie și niște haine îi vor ține pe vecie captivi în mica ta turmă electorală.

Cum, însă, tovarășul Dragnea, fie-i pușcăria grea, nu a cenzurat și Facebook-ul când avea mai toate butoanele puterii, fraierii de internet s-au organizat. Mai întâi au pus-o de câte un grup, apoi de un altul, după aia s-au întâlnit la proteste și au extins bula din ce în ce mai mult până când au ridicat din temelii în doi-trei ani clădirea unui viitor spital.

Au devenit, deci, din fraieri de internet, pragmatici în viața reală. Și, culmea, fără să fie plătiți să adere la o idee, la un plan, la o atitudine, ci plătind chiar ei, prin donații.

Iar când numărul celor care, cu bună-credință și din proprie voință, au acceptat să intre în comunitatea donatorilor pentru un proiect care nu doar ajută, ci și subliniază impotența cinică și coruptă a statului, Firea a înțeles, prea târziu, că fraierii de Facebook au o forță care o poate lăsa fără putere. Și a făcut tot ce știa mai bine: a înjurat, a făcut spume la gură, a calomniat, și-a mobilizat postacii.

Prima veste bună este că asta, într-adevăr, a contat: chiar și presa care o susținuse, pe bani, a dat înapoi, a boicotat-o pe doamna primar.

A doua veste bună este că spumele toxice ale Gabrielei Firea nu-i vor aduce un electorat nou, ba chiar e posibil să-l crească pe cel al adversarilor.

Este, însă, și o veste proastă: votul, la anul, la alegerile locale, nu poate fi dat electronic, precum donațiile. Așadar, „fraierii” de Facebook trebuie să iasă din nou în stradă și să-și doneze votul oricui altcuiva*, numai Gabrielei Firea nu.

 

*Oricui altcuiva poate aduna toate energiile electorale ale partidelor care susțin că vor să ne scape de catastrofa de la PMB.

Comentarii

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -