De ce pacienții vor continua să ardă de vii: spitalele de stat, stoarse de clientela PNL și PSD

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.11.2021 - 13:49

Fapte: toate spitalele în care s-au produs incendii în ultimul an erau controlate politic de clienții PNL sau PSD. Pandemia n-a oprit numirile politice scandaloase. Nici măcar hoțul de conserve care conduce SJU Focșani n-a fost schimbat.

SHARE

Iată care era situația așa-numitului management în spitalele de stat unde s-au produs incendii majore în ultimul an:

- 14 noiembrie 2020, incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț, unde au ars de vii 10 pacienți: manager era Lucian Micu, traseist prin PSD, UNPR și PNL, care-n 2020 a revenit în PSD. În campania din 2020 a fost alături de Ionel Arsene, controversatul președinte al Consiliului Județean Neamț. Spitalul este subordonat CJ Neamț. Micu a fost declarat incompatibil de ANI, sentința fiind confirmată de Înalta Curte. La SJU Neamț, Micu era al optulea manager într-un singur an. În perioada în care spitalul a fost subordonat Ministerului Sănătății, în timpul stării de urgență, ministrul PNL Nelu Tătaru a numit manager un antreprenor de pompe funebre.

- 29 ianuarie 2021, incendiul de la Matei Balș, din București, au murit 4 oameni in incendiu, ulterior alţi 22: din 1990 până în 2020, spitalul a fost condus, de facto, de Adrian Streinu-Cercel. El a părăsit acest post abia după ce a fost ales senator PSD. În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății. 

- 1 octombrie 2021, incendiul de la spitalul de boli infecțioase Constanța, șapte morți: Stela Halichidis a fost numită manager în timpul mandatului de primar al lui Radu Mazăre, spitalul fiind al primăriei Constanța. Numită interimar în 2009 și confirmată prin concurs, în 2011, când a fost singurul candidat. Presa locală a prezentat afacerile prin care spitalul era căpușat. Halichidis a fost dată afară după incendiu, dar a anunțat că va contesta în justiție această decizie.

- 11 noiembrie 2021, incendiu la spitalul județean Prahova, două decese: manager este un membru al PNL, care a trecut și pe la ALDE. Partidul l-a plasat în cele mai diferite funcții: șef la Protecția Consumatorului, secretar de stat la Mediu, secretar general al ministerului Sănătății, consilier al primarului municipiului Ploiești. SJU Ploiești este subordonat consiliului județean, controlat politic de PNL și condus de controversatul Iulian Dumitrescu. 

Adăugați la acest tablou faptul că SJU Vrancea este condus de un hoț de conserve, iar la spitalul de oftalmologie din Capitală manager este Marian Burcea, fost șef al CNAS, reținut de procurorii anticorupție într-un dosar privind decontări ilegale de milioane de euro. Însă, recent, Înalta Curte a eliminat din dosarul acesta toate interceptările. 

Exemple ar mai fi, dar cred că tabloul este clar. O guvernare PNL-PSD nu va face nici o reformă în sistemul medical de stat fiindcă acesta este căpușat de clientela celor două partide. Monopolul CNAS nu av fi spart, fiindcă așa se dirijează banii contribuabililor către spitale prost administrate și jefuite, un asigurator privat n-ar mai da bani către acest găuri negre și și-ar dirija clienții în altă direcție. 

Și-n loc de concluzii de final, tot fapte: nimeni, absolut nimeni, n-a fost încă trimis în judecată pentru oamenii arși de vii în utlimul an. Majoritatea anchetelor sunt în etapa în care încă așteaptă tot felul de expertize. Doar la Neamț a început urmărirea penală împotriva a zece persoane, din care șase foști manageri. Restul anchetelor sunt „in rem”. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te