De ce Firea este opțiunea cea mai puțin rea pentru Orban și Barna

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.02.2020 - 12:48

Mai întâi, care sunt premizele acestui raționament, poate cam dur:

SHARE

a) În 2024, vom avea patru seturi de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Dacă primarul Capitalei va fi pe modelul Băsescu, va fi un trend-setter, va influența masiv aceste alegeri. Victoria din 2000 a lui Băsescu, la câteva mii de voturi în fața lui Oprescu, a decis, probabil, alegerile din 2004. În schimb, partidul aflat la Palatul Victoria va fi uzat de guvernare.

b) Iohannis nu va mai candida.

c) Politicienii nu gândesc ca noi, cei care avem probleme cu traficul, transportul în comun, încălzirea sau cu școlile. Ei sunt preocupați de supraviețuirea lor individual, în politică. Trebuie să evite ca, la 45-55 de ani, să se trezească șomeri și nevoiți să muncească în vreo companie privată. Desigur, nici un politician nu va mărturisi, nici sub tortură, că interesul public este un element secundar în luarea deciziilor.

Pornind de la aceste premize, putem înțelege de ce nici unul din actualii competitori majori din tabăra anti-PSD nu poate fi susținut nici de Orban, nici de Barna.

1) Nicușor Dan: PNL nu-și poate permite să lase Bucureștiul pe mâinile unui competitor care, mai devreme sau mai târziu, va începe să-i fure electoratul. De resursele uriașe distribuite către diferite clientele transpartinice nici nu mai discutăm. Barna este însă în aceeași situație ca Orban: dacă Nicușor Dan ajunge primar, sunt șanse mari ca actualul președinte al USR și echipa sa să fie înlăturați de tabăra „nicușoriștilor”.

2) Vlad Voiculescu: se aplică în mare măsură același raționament ca în cazul Nicușor Dan. Nici PNL, nici USR, nu-și pot permite să lase un outsider din partidul lui Cioloș la primărie.

3) Rareș Bogdan: este o amenințare pentru Orban personal, în pofida declarațiilor publice de fidelitate. Cel mai probabil l-ar lăsa pe actualul lider al PNL fără partid sau, varianta melioristă, ar crea un centru alternativ de putere, la primărie.

Nu am văzut nici un sondaj care să mă ajute să înțeleg ce șanse ar avea Violeta Alexandru, ce notorietate are și în ce măsură ar putea să se impună în Capitală.

De aceea, Gabriela Firea este cea mai puțin rea și pentru Orban, și pentru Barna. Desigur, nici unul nu va mărturisi așa ceva. Cu Firea la primărie, între 2020 și 2024 va exista o țintă pentru electoratul anti-PSD, diversiunea perfectă.

Tot ce face acum tabăra anti-PSD este să pregătească momentul eșecului: inventează cât mai mulți candidați, pentru a rupe votul, și creează pretexte pentru a nu se ajunge la un candidat unic. Pe scurt, lucrează pentru momentul în care Firea va câștiga, iar ei vor trebui să explice și să paseze vina pe alții.

Mai sunt circa patru luni până la alegeri și, desigur, se pot întâmpla tot felul de lucruri, inclusiv ca Firea să facă o gafă uriașă care să o scoată din competiție. Dar e puțin probabil. Există perspectiva ca Bucureștiul, plus cea mai mare parte din sectoare, să rămână sub controlul unor primari PSD.

Opoziția dorește cu adevărat consiilile, ca să aibă un spațiu de negociere cu primarii. În consecință, le-aș spune bucureștenilor să ia poziția pentru o aterizare forțată, dură: cele mai mari șanse în competiția pentru primăria Capitalei le are doamna Gabriela Firea. Pregătiți-vă pentru încă patru ani cu dânsa, cu șanse mari ca doamna să folosească această platformă pentru a candida, în 2024, pentru Cotroceni.  

PS: Acest comentariu era cu totul inutil dacă aveam alegeri în două tururi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te