De ce conduce Ghiță războiul anti-Kövesi

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 22.02.2019 - 07:50

Ce-l mână pe Sebastian Ghiță în lupta împotriva Laurei Codruța Kövesi (LCK)? La prima vedere, are mai puține motive să o înfunde pe Kovesi decât avea înainte de a fugi din țară. Vremurile când „băiatul de aur“ al SRI fugea taman de la petrecerea SRI au apus.

SHARE

Astăzi, este bine-mersi în Serbia, cunoscută geopolitic drept tarlaua lui Vladimir Putin. Este protejatul autorităților, care au refuzat să-l extrădeze, iar firmele sale, printre care și Teamnet, au contracte cu statul sârb.

Situația dosarelor sale din România s-a mai ameliorat față de anii trecuți. A fost deja achitat într-unul și există perspective încurajatoare în celelalte.

Mai nou chiar procurorii par să se ocupe cu repararea onoarei sale de familist. LCK a devenit suspectă în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa în urma denunțului lui Ghiță.

Este posibil ca omul de afaceri să vrea să se întoarcă cât mai repede în țară, la familie, și încearcă să grăbească lucrurile. Totuși, eventuala sa întoarcere nu depinde direct de cariera lui Kövesi, ci de reușita asaltului la adresa anticorupției, pe care banda lui Dragnea din instituțiile statului îl dă de ceva vreme încoace.

Poate este doar dorința de a se răzbuna. Pare, însă, că este mai mult de atât. Ghiță a depus denunțul împotriva lui Kövesi exact în zilele în care aceasta își depunea candidatura pentru funcția de procuror-șef european, care va ancheta furtul banilor europeni. S-ar putea ca lui Ghiță să-i fie teamă că, dacă va ajunge în această poziție, LCK îi va lua la puricat toate afacerile cu fonduri europene. 

Interesant că, în ziua în care LCK anunța că a fost citată la Parchetul General, Tribunalul București decidea ștergerea de pe internet a două articole publicate de jurnalistul Lucian Davidescu, în 2014, pe www.riscograma.ro. Articolul principal are titlul „Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI știa de patru ani că firma lui Ghiţă «a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi»“.

Șeful SRI era George Maior, iar firma era Teamnet. Informațiile au ieșit la iveală după ce hackerul Guccifer i-a spart e-mailul de yahoo lui Maior și a publicat un mail despre aceste ilegalități, pe care fostul director al SRI l-a primit de la Nelu Neacșu, un om de afaceri român stabilit la Bruxelles. Inițial, Neacșu a confirmat că a trimis mailul, dar a retractat ulterior. 

Un caz ciudat. Dacă Ghiță ar fi pus sub acuzare pentru infracţiuni legate de fonduri europene, Belgradul nu-l va putea proteja la fel de eficient.

Serbia vrea să se integreze în UE și nu-l va putea ascunde de mâna lungă a Bruxelles-ului.

Comentarii

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.