Cuvintele cheie în scandalul care-l vizează pe procurorul general Lazăr

DE Ramona Ursu | Actualizat: 06.04.2019 - 10:45

Se dau următoarele date: 

SHARE

1. Cazemir Benedict Ionescu este membru al Colegiului CNSAS, din partea PSD. Cazemir Benedict Ionescu este inculpat în dosarul “Mineriadei”, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității. În iunie 1990, Cazemir Benedict Ionescu era vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. Dosarul „Mineriadei” a fost instrumentat și trimis în judecată de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Șeful Parchetului General este, după cum știm, Augustin Lazăr.

2. În cazul lui Augustin Lazăr, CNSAS a decis să facă o nouă verificare, asta după ce în 14 februarie 2019, adică acum o lună și ceva, i-a comunicat procurorului general că menține adeverința eliberată în 2009, pentru că „nu s-au găsit elemente noi sau neprocesate”. Adeverința asta a CNSAS, datată 18 iunie 2009, arată că „nu există date sau elemente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii”.

Ok, Colegiul CNSAS a decis, joi, reverificarea lui Lazăr, „pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media”, adică de la ceea ce Luju și Antena 3 au dat.

E în regulă reverificarea, în arhiva CNSAS pot să apară, teoretic, de la o zi la alta, documente noi și, ca să nu ne mai plângem că instituțiile statului nu se autosesizează pe problemele vehiculate în spațiul public, iată că CNSAS s-a autosesizat.

Că nu vor găsi nimic nou în arhivă față de acum o lună, asta e ce spun inclusiv unii membri ai Colegiului, e ce judecăm și noi la nivel de probabilitate (că s-a făcut deja o verificare acum o lună), dar desigur că vom aștepta decizia nouă a CNSAS.

3. Astea sunt datele până acum. De aici urmează următoarele cuvinte-cheie, pe care le voi urmări cu atenție, și sper fără îngrijorare, în următoarele zile: „Cazemir Ionescu. Inculpat. Mineriadă. Parchetul General. Colegiul CNSAS. Procuror General. Verificat. Tăriceanu. Luju. Antena 3. Penal. Adeverință. Presiuni. PSD”.

Acestea fiind cuvintele-cheie, vedem, în următoarele zile, cum le așezăm în problemă. Poate că le vom așeza normal și nu va fi nicio problemă, de fapt.

Comentarii

© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.