Cum își oferă serviciile de consultant un „jurnalist" plătit de PSD

DE Sabin Orcan | Actualizat: 10.11.2020 - 15:13

Care să fie motivul întoarcerii României cu fundul în sus?, mă întreb citind o penibilă odă închinată celui mai corupt politician de stânga de către un fost jurnalist de dreapta.

SHARE

Cum a ajuns autorul, care făcea figură de mare monarhist și țărănist prin anii ’90, să-i facă azi temenele lui Daddy? Temenele în scris, la o gazetă devenită și ea, peste noapte, din anticomunistă, antioccidentală.

Dar de ce ne-ar mira când însuși partidul lui Coposu, încăput pe mâna unui găinar politic, se alătură mitingurilor antijustiție ale PSD?

Câteva citate din textul intitulat, simplu, “Liviu Dragnea, discurs de prezidențiabil”. După care vă spun cine e autorul și ce-l mână în luptă.

„Liviu Dragnea va fi candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Nu doar pentru că ­masele îl vor”.

„Înainte de lansarea candidaturii, preşedintele Liviu Dragnea face băi de mulţime.

„Cu forţa şi determinarea filialelor PSD, ale celei mai reprezentative şi bine organizate reţele electorale, clar Liviu Dragnea va ajunge în turul 2”.

„Va fi în stare staff-ul de campanie al lui Liviu Dragnea să creeze o stare de spaimă colectivă? (...) Liviu Dragnea are strategi capabili să influen­ţeze trăirile colective?”

„Internetul e clar de partea globaliştilor, a adversarilor înverşunaţi ai lui Dragnea. Această lipsă poate fi suplinită de un grassroots ca la carte. Cu pupat babe, cu întins mâini, cu dansat hore. Acolo unde ayatollahii statului de drepţi nu prea au deprinderi şi nici obiceiuri. Lor plebimea le pute”.

„Pe cei care au citit doar ­cărţi de ştiinţe politice – eu am publicat deja trei ediţii ale Manualului de campanie electorală – pot să-i asigur că nu doar mesajul e cheia succesului, ci strategia şi calibrarea timpilor”.

„Mai mult ca sigur că Liviu Dragnea se bazează pe România ­profundă, a oamenilor simpli care ştiu că doar Dumnezeu judecă şi nu se amestecă în dreptul public”.       

- „Pentru o strategie victorioasă a lui Liviu Dragnea, asociaţii săi trebuie să caute aliaţi. Să cultive naţionalismul moderat. Deschiderea către UE. Aprecierea continuă a SUA în discuţiile publice.

„Până la lansarea candidaturii, PSD-iştii trebuie să închidă subiectul Justiţie, singura temă la îndemâna adversarilor. E nevoie de o resetare a agendei publicului. Toţi s-au săturat de balamucul cu Justiţia. Mai e nevoie şi de timp. Să avem grijă şi de noi. De sufletele noastre”.

Şi să nu uităm, poporul român e în profunzimea sa extrem de creştin. Iată o nouă cheie. Dar e greu la deal cu boii mici. Nu zic că Liviu Dragnea n-are şanse. Dar îi trebuie alături profesionişti, nu loialişti”.

În caz că nu v-ați prins încă, pupăturile de mai sus poartă semnătura lui Marius Ghilezan.

Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu el, explicația e simplă. Pe lângă funcția de editorialist la România (fostă) Liberă, numitul e consilier personal al Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, zis și „Avocatul Penalilor”. Funcție pentru care încasează vreo 5.000 de lei pe lună, potrivit declarației de avere.

Dar pentru că banii nu-i ajung probabil să-și ridice vila în construcție din aceeași declarație de avere, Ghilezan primește niște „mărunțiș”, prin firma Web Interactive Design SRL, și de la PSD-ul lui Dragnea. Mai precis, 120.000 de lei pe an, conform dezvăluirilor noastre.

Acum, dacă-i recitim cu atenție textul, ne dăm seama că prezintă, printre rânduri, o ofertă de nerefuzat. Ca autor de „manual de campanie electorală”, Ghilezan îi sugerează lui Daddy cum l-ar putea el ajuta să câștige alegerile prezidențiale din toamnă.

Citește și CEA MAI CITITĂ INVESTIGAȚIE NEWSWEEK. Caracatița „jurnaliștilor" și „analiștilor" plătiți de PSD

Ori vorbește numai invidia, dacă ne gândim că autorul e în coada listei jurnaliștilor plătiți de PSD din subvenția primită de la stat. La mare distanță de „greii” Doru Bușcu (3,2 milioane de lei) sau Bogdan Chireac (1,1 milioane lei).

Altă întrebare – ca să cităm din clasici – ar fi ce-i în neregulă cu asta?

Ne lămurește Codul deontologic al jurnalistului, elaborat de Convenția organizațiilor de media din România. A se vedea articolele 2.5.1 - Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etice şi este inacceptabilă” și, respectiv, 2.5.3 - Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice.

Sigur, pentru Ghilezan, cuvântul deontologie a ajuns să sune la fel de rău ca justiție. Și-atunci, de ce-ar presta el pe gratis pentru Daddy?

Citește și G4 Media: Clienţii PSD plătiţi din subvenţii publice. Printre alții, Mediafax și fondatorii DCNews

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te