Cele patru Românii care vor rezulta după alegerile din decembrie

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.11.2020 - 19:12

Specialiștii spun că liberalii vor câștiga alegerile Parlamentare, urmați de PSD, iar în urma băieților lui Ciolacu vor veni cei din USRPLUS.

SHARE

Astăzi, o casă de pariuri a prezentat favoriții la câștigarea alegerilor parlamentare din decembrie: PNL conduce cu 31%, urmat de PSD cu 28% și USR cu 17%, restul partidelor având sub 8%.

Dau credit mai mare caselor de pariuri din două motive:

- nu au interese ascunse și nu răspund la nicio comandă politică;

- singurul scop al unei case de pariuri este să evalueze cât mai corect șansele (că e vorba de echipe de fotbal, jucători de tenis sau partide politice), pentru a face bani.

Specialiștii caselor de pariuri au analizat șansele partidelor de a câștiga cât mai multe voturi în fiecare județ, București și diaspora. Din cele 43 de entități teritoriale analizate, doar în 6 există dubii în privința partidului care va strânge mai multe voturi.

În ce județe va exista un câștigător clar al alegerilor parlamentare.

Liberalii vor câștiga cele mai multe voturi în județele din Ardeal: Alba, Arad, Bihor, Bistrița- Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Sălaj, Sibiu. Vor rupe câteva județe din Moldova: Suceava, Vrancea, Iași. Dincolo de Carpați, vor câștiga doar Prahova și Ilfov.

PSD va lua județele din sudul țării. În Moldova, vor triumfa la Botoșani și Bacău, dar vor lua și Buzău și Galați. Niciun județ din Ardeal nu va ajunge la PSD. Hunedoara trece granița Ardealului.

UDMR va avea cele mai multe voturi în patru județe: Covasna, Satu Mare, Mureș, Harghita, ceea ce va aduce UDMR un scor general foarte bun.

USRPLUS va câștiga Bucureștiul trecând și peste PSD. Asta și pentru că Nicușor Dan, primarul Capitalei, rămâne în memoria multor votanți ca fostul lider și cel care a înființat partidul. Dan va aduce voturi USR, deși apropierea primarului general de PNL este evidentă, chiar dacă mascată sub forma colaborării (instituționale) cu guvernul liberal. USR va pierde la vot în județele Alba și Brașov, deși au câștigat primăriile celor mai importante orașe.

Doar 6 entități teritoriale nu au înclinat, complet, balanța spre un partid sau altul.

În diaspora, USR este favorit să obțină mai multe voturi decât PNL. În afara țării, lucrurile depind de mulți factori, prezența fiind unul dintre ele. Dacă se va vota partidul, USR are șanse să câștige, dacă se va vota cu gândul la lideri (vezi rezultatul lui Barna la prezidențiale), va avea PNL mai multe voturi.

Constanța: PNL și USRPLUS sunt cotate cu șanse egale, cu un ușor plus pentru liberali. Și în județul vecin Tulcea, PNL este la egalitate, dar cu PSD.

Noul primar USR al Timișoarei nu va genera, probabil, suficiente voturi pentru a bate PNL la nivel de județ. În Giurgiu și Neamț, PSD pleacă cu prima șansă în fața PNL pentru a strange mai multe voturi.

România, după 6 decembrie va arăta așa: Ardealul - liberal; sudul - la PSD; Moldova - împărțită între PNL și PSD. UDMR va lua cele mai multe voturi în 10% dintre județe.

Bucureștiul și, poate, diaspora, merg la USR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te