Cel mai iubit fiu al poporului PSD, Liviu Dragnea

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.08.2018 - 07:10

La o săptămână de la violențele din Piața Victoriei, niciun oficial al Guvernului, Primăriei Capitalei sau Parlamentului nu apăruse pentru a oferi explicații sau măcar pentru a se interesa de starea de sănătate a protestatarilor.

SHARE

Motivul: Liviu Dragnea nu le-a indicat modul în care protestele trebuie deturnate și folosite în scop politic de PSD. Dragnea l-a acuzat neconvingător pe Iohannis că a instigat la violență, apoi s-a cufundat într-o nesimțită tăcere. Dacă Liviu Dragnea nu sună din goarnă, oficialii PSD rămân în catacombe cu ochii după liderul suprem.

La ce grad de servilism trebuie să fi ajuns premierul Viorica Dăncilă și primarul Capitalei, Gabriela Firea, care nu au avut curajul de acționa pe cont propriu, arătându-se și adresându-se unei națiuni încă șocată că împotriva locuitorilor ei, Jandarmeria a ieșit cu pulane, gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Pentru a fi sigur că nu îi ies din cuvânt, Dragnea a ales majoritatea membrilor Guvernului pe baza a două criterii: să fie slab pregătiți profesional ori să fie lipsiți de caracter. 

Din prima categorie face parte chiar premierul Viorica Dăncilă, cu uriașe lacune în exprimare și de orientare geografică. Ministrul de Interne, Carmen Dan, și-a luat diploma de licență fără să treacă o zi pe la școală. A avut nevoie de un deceniu pentru a termina o facultate. Ministrul Educației, Valentin Popa, după opt luni de mandat nu a organizat nicio conferință de presă. Este ținut la cutie pentru că nu reușește să facă acordul între subiect și predicat, pocește cuvintele sau le folosește greșit. Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, are aceealeași problemă de coerență lingvistică. 

Ministrul Olguța Vasilescu nu are nicio pregătire în domeniul pe care îl gestionează – cel al muncii și protecției sociale. Ea, însă, atinge și cel de-al doilea criteriu pe baza căruia Dragnea își selectează miniștri – al imposturii. Vasilescu susține că s-a documentat pentru teza de doctorat citind mii de pagini în engleză și franceză, limbi pe care nu le cunoaște.

Tudorel Toader este un caracter mic. Ministrul justiției l-a „epurat” de pe coperta unui manual de drept pe coautorul lucrării, imediat după moartea acestuia. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a dovedit că nu are scrupule și știe să se pună în slujba partidului. Pe atunci, comunist. În anii ’60, a scris o lucrare de master în care lăuda naționalismul comunist. 

Când nu ai școală sau caracter ești vulnerabil. Atunci când te simți vulnerabil, cel mai convenabil este să îți găsești un stăpân. Iar pentru asta a descălecat Liviu Dragnea.

Petre Bădică este senior editor al Newsweek România

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.