Cel mai important rezultat al alegerilor: România a demonstrat că poate fi civilizată

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.11.2019 - 23:39

Diferența dintre Dăncilă și Barna va scădea, probabil, până dimineață, căci exit-poll-urile prezentate acum nu prind ultimele două ore de vot și nici diaspora.

SHARE

Jocurile nu sunt făcute încă, iar rezultatul final se poate schimba radical.

Citește și: 84% din secțiile din țară numărate: distanța dintre Dăncilă și Barna crește. PSD prinde turul 2

Dar chiar și dacă nu are loc răsturnarea de procente, votul de azi e un progres clar pentru România.

Pentru prima dată, PSD a avut emoții pentru turul al doilea și e mare lucru, având în vedere că a început anul acesta ca un mamut de care părea că nu vom mai scăpa niciodată.
Acum e tot mai mult sub USR-PLUS. Iar adevăratul său lider e la pușcărie.

Dar rețelele PSD sunt încă active în teritoriu, alegătorii săi sunt încă în mare parte tot acolo, o parte a României e încă pesedistă.
Era o naivitate să credem că partidul nu va strânge măcar 18-20% din voturi.

A fost primul scrutin în care chiar am avut cu cine vota și mulți dintre noi am votat pozitiv, nu am mai mers pe răul cel mai mic.

Am votat pozitiv chiar dacă Iohannis a pornit ca favorit și s-a comportat ca atare, refuzând orice dezbatere și enervând pe mulți.
Am votat pozitiv chiar dacă Barna a făcut mutări greșite și declarații nepotrivite, care l-au făcut să pară un politician nesigur.

Mobilizarea diasporei este iar un câștig.

Dar un și mai mare câștig este modul civilizat în care s-a desfășurat votul în străinătate. România le-a transmis cetățenilor săi plecați că poate fi civilizată, iar presiunea și ajutorul lor pot schimba lucruri aici.

Iar asta e, de fapt, marea reușită a acestui tur de scrutin, în ciuda celei mai anoste campanii electorale din cei 30 de ani.

Comentarii

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -