Nu aduce voturi, polarizează, supără sensibilități, deranjează prejudecăți prea bine împământenite pentru a fi schimbate (cum ar fi că doar fetele de etnie romă sunt mame adolescente), aduce o temă prea din sfera privată în sfera publică (Cum să ofere statul educație sexuală? Învață copiii cine știe ce perversiuni!), trage de mânecă și din amorțire instituții (copilele acestea nu sunt urmărite de asistenții sociali decât în puține cazuri, polițiștii nu se omoară cu anchete pentru act sexual cu minor). Complicat.
Dar realitatea nu prea ține cont de pudibonderii și de polarizări și se întâmplă. Din nou și din nou și din nou.
Duminică, o fetiță de 13 ani și șapte luni a ajuns la Urgență, la Spitalul Județean Buzău, pentru că o durea burta. A născut un băiat. Părinții n-ar fi știut că fiica lor este însărcinată, conform presei locale.
Este al doilea caz despre o mamă adolescentă mediatizat anul acesta, după cel al copilei care a născut în noaptea de Revelion.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, din cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani, în România fiind 23 la sută din mamele minore din Uniunea Europeană. Un sfert dintre copiii născuți de copii în UE se nasc în România. Dar noi insistăm și băgăm problema sub preș.
În Parlament lâncezește, din nou, proiectul prin care se modifică Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Mai exact, parlamentarii (mai ales cei din PSD și AUR, dar sunt și din PNL câțiva, din sursele Newsweek România) sunt ofensați că CCR a admis sesizarea președintelui Iohannis, care s-a împotrivit introducerii obligativității obținerii în scris a acordului părinților pentru derularea în școli a orelor de educație sexuală și ca educația pentru sănătatea sexuală să devină „educație sanitară” sau „educație pentru viață”. Adică să nu se prea mai facă, pe românește, că sunt pervertiți copiii și oripilați părinții.
Și-n timp ce aleșii continuă să bage sub preș proiectul, statistica ne spune că trebuie să ne pregătim pentru alte și alte copile care vor deveni mame anul acesta.
În loc de încheiere: astăzi, Salvați Copiii a organizat o dezbatere cu specialiști pe tema mamelor adolescente. Ascultați aici ce povestesc medicii din secțiile de neonatologie despre mamele minore.
Da, știu, e o temă complicată și deranjează prea multe sensibilități. Dar, după ce le trec sensibilitățile autorităților, poate și fac ceva pentru copilele astea.