Când tragem linia dintre jurnaliștii corecți și cei plătiți la sacoșă?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.06.2019 - 14:02

Jurnaliștii nu lucrează cu știri „pozitive” sau „negative”, e treaba celor de la PR și a consilierilor politicienilor (în acest caz) să le catalogheze așa. Pentru noi nu există decât știri.

SHARE

Inițial și eu am considerat exagerată ideea lui Sabin Orcan cu boicotul politicienilor care mai merg la Antena 3. Ba, a avut și o exprimare nefericită, cea cu „știri pozitive”, de care s-a legat multă lume.

Jurnaliștii nu lucrează cu știri „pozitive” sau „negative”, e treaba celor de la PR și a consilierilor politicienilor (în acest caz) să le catalogheze așa. Pentru noi nu există decât știri.

Ulterior, după ce am văzut cât de multe persoane care până recent strigau „Antena 3, niște derbei” și îndemnau la boicotarea „Latrinei” invocă acum că această hazna e un „instrument” necesar, că e un „canal media” legitim de care liderii politici trebuie să se folosească, am fost dezamăgit.

Fără a fi eu un monument de moralitate, m-a uimit cum oameni altfel cu pretenții îndoaie realitatea ca să justifice acțiunile propriilor idoli sau, hai, a liderilor politici agreați.

Și am înțeles că ideea de a vorbi despre „boicotul” acestor canale mizerabile este chiar utilă, pentru că decantează puțin apele și în jurnalism, și în bula noastră.

Iată, discutăm de două zile despre ce ar trebui și nu ar trebui să facă un politician în relație cu media, ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă un jurnalist în relație cu politicienii. 
Iar ăsta, în sine, e un câștig uriaș.

Și credeți-mă că noi, la Newsweek Romania, așa înjurați cum am fost în astea două zile, vom ține cont de feed-back-ul primit și vom discuta în redacție despre criticile argumentate pe care le-am primit.

Pentru că aici intervine al doilea aspect util al acestei polemici. 

Am fost înjurați și criticați de cam toți oamenii la care ne așteptam să ne înjure și să ne critice. 
Unii dintre noi sunt obișnuți cu asta – au fost bălăcăriți intensiv la Antena 3 (și atunci au o reacție viscerală de dispreț față de acest canal și față de cei care le spun că toți sunt la fel, „mijloace de presă”).

Iar eu am început să mă obișnuiesc după ce, în primul an de la apariție pe piață a revistei, s-au pus pe seama noastră tot felul de bazaconii.

Dar au fost și oameni care ne-au criticat argumentat și cărora le mulțumim și îi asigurăm că vom ține cont de ce au spus.

Vă imaginați, probabil, cât de complicat este să finanțezi cu bani curați o revistă în epoca în care tot mai puțini oameni mai au respect pentru o breaslă extrem de coruptă, în care minciunile și manipulările sunt pe toate gardurile on line.

Am trecut, în primul an, prin două depresiuni financiare care ne-au adus pe culmile disperării. Și în timp ce ne băteam capul cum să o scoatem la capăt, rămânând pe baricade împotriva oricărei rațiuni, se scria despre noi că ne bălăcim în bani ba de la SRI, ba de la SIE, ba de la Pandele, ba de nu știu unde.

Mai mult, din cauza anchetelor despre Dragnea și oamenii săi din PSD (am dat cele mai multe investigații de presă în ultimul an, în ciuda a ceea ce pretind despre ei alți jurnaliști care scriu din an în Paște), au început presiunile asupra celor puțini care au fost de acord să ne ofere reclamă sau să sponsorizeze evenimentele noastre.

În timpul ăsta, Antena 3, RTV, unii de la Cațavencii (care, vezi tupeu, azi ne dau lecții de presă), Chirieac și alții se spălau în bani murdari de la PSD, îmbogățindu-se și mai mult și durându-i undeva de public și de jurnalism.

Ei, și după toate astea, vine Dan Barna și ne spune că și jurnaliștii onești, și mizeriile de la Sinteza zilei suntem la fel, niște instrumente de care se folosește el. Cum să nu îți explodeze capul de indignare?

Unde mai tragem linia în societatea asta? Antena 3 e detestabilă când minte despre tine și te bălăcărește și e utilă când aceiași manipulanți te cheamă în studio?

Am făcut în campania electorală un interviu cu Dan Barna și mi-a plăcut foarte mult cum a vorbit și cum gândește.

USR și PLUS sunt un câștig enorm pentru democrație și alianța lor a obținut un scor senzațional la alegerile europarlamentare nu cu ajutorul Antenei 3, ci împotriva minciunilor acesteia.

Și atunci de ce să te cobori la nivelul lor? Românii sunt mai deștepți decât își imaginează Antena 3 și avem deja două scrutinuri care ne-au demonstrat asta.

Prin urmare, scopul acestui boicot declarat de noi este, dacă vreți, unul educativ: aplicați principiile pe care le invocați tot timpul, nu doar când vă convine.

Fără penali tot timpul. Nu e ok dacă sunteți „cu penali” când penalii vă bagă în seamă.

În fine, ca să fie clar: în campania electorală care tocmai a trecut, #NewsweekRomânia a realizat trei suplimente electorale pentru și plătite de PNL, USR-PLUS și PMP. Cu factură, conform normelor statului român, totul menționat la vedere.

Am refuzat bani de la PSD, pentru că PSD nu e un partid – cu bune și rele –, ci o gașcă de mafioți. Și nu erau bani puțini, ne-ar fi ajutat pe „foamea” asta. Dar am decis să fim consecvenți.

Faptul, însă, că am realizat acele suplimente nu înseamnă că, de acum, vom închide ochii la greșelile PNL, USR-PLUS sau PMP. 
Din contră, veți găsi suficiente linkuri pe site-ul nostru care să confirme că am fost corecți cu toată lumea. 
Poate unele știri le-am scăpat (avem o echipă mică de jurnaliști), poate că pe unele nu le-am relatat pentru că ni s-a părut contextul dubios, dar nu am făcut-o niciodată cu rea-credință sau cu interes.

În fine, unii sunt supărați pe noi acum, alții ne-au lăudat. Sper doar că, dincolo de furtunile de moment de pe Facebook, să vă fi convins că suntem de partea publicului cu articolele pe care le publicăm.

Faptul că Newsweek Romania crește, ca încredere în rândul cititorilor și ca difuzare a articolelor noastre, fără a apela la clickbait și alte tertipuri, e o confirmare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te