Biserica Ortodoxă Română se desprinde, în sfârșit, de preoții conspiraționiști. Un gest de lăudat

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.01.2021 - 22:49

BOR a avut în anul 2020 o atitudine șovăielnică în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Uneori, înalții prelați au transmis mesaje corecte, alteori au căzut în orbire, ca atunci când au apărat, în ciuda riscurilor de sănătate, împărtășirea cu aceeași linguriță.

SHARE

Mesajele lui IPS Teodosie împotriva măștii de protecție, împotriva vaccinării și pentru rebeliune față de măsurile de restricție impuse de autorități au acaparat scena publică și au părut că reprezintă totalitatea Bisericii Ortodoxe Române. 

Patriarhia a avut reacții relativ reținute cu privire la derapajele arhiepiscopului Tomisului, evitând să se delimiteze categoric de faptele acestuia. Altfel spus, conducerea BOR menționa că „pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile”, dar fără să amintească în clar numele lui IPS Teodosie.

Citește și: Opriți-l pe IPS Teodosie!

Incapacitatea Bisericii Ortodoxe de a-l domoli pe arhiepiscopul Tomisului a făcut rău în primul rând bisericii, care adăpostește la sânul său un conspiraționist controversat, care are același discurs cu al uneltelor Moscovei, dar și populației, prin încurajarea nerespectării regulilor (cu riscuri majore de sănătate în special pentru bătrâni) și prin descurajarea vaccinării (IPS Teodosie a anunțat vehement că nu promovează vaccinarea).

Iată, însă, că ultimele zile, dinspre BOR și oamenii săi vizibili vin vești bune, care arată că în cele din urmă Patriarhia Română și-a înțeles rolul într-o perioadă complicată pentru comunitate și pentru enoriașii săi.

Biserica Ortodoxă Română a anunțat duminică, prin Ministerul Sănătății, că va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

Citește și: Ministerul Sănătății anunță că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare

O decizie bună, în condițiile în care îngrijorările și reticența față de vaccinurile anti COVID sunt mari. Iar îngrijorările sunt firești, pentru că vorbim de un produs nou, cu o tehnologie complet nouă, despre care populația nu știe foarte multe.

Și eu am avut inițial reținerile mele cu privire la vaccinare, dar le-am depășit după ce m-am informat bine.

Prin urmare, o campanie de informare susținută de Biserica Ortodoxă Română, care are credibilitate mare în zonele de populație cu cea mai mare reticență la vaccin, nu poate fi decât benefică. 

În același ton a venit și poziția unuia dintre preoții cei mai vizibili în media ai BOR, Constantin Necula, care a transmis ceea ce eu consider a fi mesajul corect. 

A crede că vaccinul e o încălcare a unei dogme ține de învelirea anatomiei în ideologie și e extrem de periculos, și dacă privești dintr-o parte și din alta. Credincios înseamnă om cu încredere în Dumnezeu și care-l lasă și pe Dumnezeu să aibă încredere în el. Adică un om lucid care conștientizează o dată în plus că este în mâna lui Dumnezeu, iar în mâna lui Dumnezeu, din când în când, stau și astfel de vaccinuri”, a declarat Constantin Necula. 

Anterior, în decembrie 2020, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a avut de asemenea o poziție înțeleaptă, dar care a trecut neobservată din cauza acțiunilor mult mai agresive ale colegului său din Constanța. 

„Este adevărat că știința își spune cuvântul. Și noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie.

Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse, pentru că știm că orice vaccin are și o componentă pozitivă, dar și una negative.

După această vaccinare, lucrurile vor fi altfel, nu aș putea să spun că viața își va relua chiar cursul de dinainte, dar, în mod sigur, va fi o viață nouă, conștientă și oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău”, a declarat IPS Irineu într-un interviu.

Am criticat de multe ori faptele Bisericii Ortodoxe Române, critici argumentate și justificate, dar iată că acum BOR merită laude. Sper să o țină pe linia asta de acum încolo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te