Baletul de la Levada, permutări de trupe ruse și garanțiile de securitate ale Kievului și Moscovei

DE Ion Petrescu | Actualizat: 25.11.2022 - 13:11

În România, cei constant și multilateral informați înțeleg că războiul din Ucraina va continua și pe timpul iernii, punctele de vedere ale Kievului și Moscovei fiind total opuse, în privința finalizării confruntării armate, printr-o negociere inteligentă.  

SHARE

În schimb, experții Centrului Levada, din Rusia, au dat publicității, la finele primei decade din luna noiembrie 2022, o estimare a stării de spirit a opiniei publice din Federația Rusă, care indică o anumită revenire a moralului celor șocați inițial, de anunțul mobilizării parțiale. O acțiune amplă, în care aproape o treime, din cei 300.000 de mobilizați, a fost deja trimisă pe Frontul din Ucraina, unde, mai nou, o parte dintre ei sapă tranșeele menite a constitui o nouă poziție defensivă, la 60 de kilometri distanță de linia întâi, acolo unde presiunea luptătorilor ucraineni crește, îndeosebi în estul Ucrainei. 

DOAR 35% DINTRE RUȘI MAI SUSȚIN RĂZBOIUL DIN UCRAINA!

Amuzant este baletul lingvistic al celor de la Centrul Levada!  Ei, care sunt acuzați a fi în slujba Occidentului,  au optat pentru formularea conform căreia "bărbații, susținătorii autorităților, precum și cei mai tineri și cei mai bogați respondenți au mai multe șanse să vorbească despre o dispoziție pozitivă."

Adică o dispoziție bună. Numărul respondenților care confirmă că au o asemenea stare a crescut la 10% - doar cu 3 procente mai mult decât în septembrie -, în timp ce 53% dintre ruși au declarat că au o stare normală, cu 8% mai mult decât în septembrie. Per total, numărul optimiștilor a crescut cu 11%, iar a pesimiștilor a scăzut tot cu același procent. 

Și pentru ca oficialii de la Kremlin să fie fericiți, 75% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 68% dintre rușii care își permit bunuri de folosință îndelungată și 70% dintre susținătorii lui Putin au afirmat că au o stare excelentă sau normală. 

Normală, când mor mii de oameni în Ucraina, mulți dintre ei fiind militari trimiși acolo de Moscova?...

Explicația Centrului Levada este că "evaluările pozitive ale stării lor de spirit sunt caracteristice bărbaților (73%) și respondenților care au încredere în informațiile de la TV și rețelele sociale (aproximativ 68%)."

Fraza are un enunț derutant. Că televiziunea rusă deformează realitățile tragice de pe Frontul de Est, unde militarii ucraineni sunt considerați "naziști", iar cei ruși "eliberatori" se știe. Dilema este generată de sintagma: rețelele sociale. Indiscutabil că majoritatea dintre acestea includ opinii pro-Putin, dar sunt și arealuri electronice care inserează semnale de alarmă privind starea reală a Federației Ruse. 

Ce pondere au negativiștii în societatea rusă? În rândurile acestora se înscriu cei care au 55 de ani și peste vârsta aceasta, în proporție de 45%, plus rușii care abia își permit mâncarea, în proporție de 44%. 

Practic, 44% dintre femeile participante la sondaj și 45% dintre aceia care au încredere în informațiile de pe canalele Telegram și nu au încredere în nimeni intră în rândurile cetățenilor ruși care nu ascund faptul că au o dispoziție negativă. 

Culmea sincerității participanților la sondaj?  Printre cei care dezaprobă activitățile președintelui, 62% au sentimente negative!

Când a fost realizat sondajul Centrului Levada? În perioada 20 – 26 octombrie 2022, în rândul unui eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural. Eșantionul a fost format din 1604 persoane, cu vârsta de 18 ani sau mai mult, din 137 de municipalități, din 50 de regiuni ale Federației Ruse. Sondajul a fost realizat ca un interviu personal, în casele respondenților. Distribuția răspunsurilor este prezentată ca procente din numărul total de participanți, împreună cu datele din sondajele anterioare.

Eroarea statistică a acestor studii, pentru un eșantion de 1600 de persoane (cu o probabilitate de 0,95) nu depășește:3,4% pentru indicatori în jur de 50%; 2,9% pentru indicatori în jur de 25%/75%; 2,0% pentru indicatori în jur de 10%/90%; 1,5% pentru indicatori în jur de 5%/95%.

Concomitent, abia azi a fost difuzat, peste Ocean, un grafic realizat tot de Centrul Levada, conform căruia a scăzut sprijinul pentru război, la circa 35%!

Asta în timp ce dorința de a începe negocierile de pace a urcat la aproximativ 57-58%, în rândurile respondenților, la același sondaj de opinie. 

TRUPE DE ȘOC RUSE - MUTATE DIN HERSON ÎN DONBAS

Vă mai aduceți aminte de păcăleala trasă de ucraineni rușilor? Statul Major al armatei ucrainene  a tot anunțat o mare ofensivă, pentru eliberarea oblasturilor Herson și Zaporojie. Comandantul din acel moment, al forței expediționare ruse, a ordonat mutarea unei divizii din estul în sudul Ucrainei. A urmat ofensiva rapidă a unor unități teritoriale ucrainene, în zona Harkov, un areal care a fost părăsit de trupele ruse luate prin surpindere. 

Acum asistăm la reversul medaliei, vorba vine. Pus în fața realității de pe o porțiune de front din Donețk, unde se duc lupte dure între trupe ruse și cele ucrainene, ultimele fiind foarte bine antrenate de americani și britanici, generalul Serghei Surovikin a dispus mutarea unor unități de șoc ruse din oblastul Herson, în pozițiile defensive care mențin granițele de vest ale regiunilor Lugansk și Donețk. 

Conform unei informații care nu a fost negată la Moscova, armata rusă avea, înainte de declanșarea operațiunii militare speciale în Ucraina, echivalentul a patru divizii de parașutiști de elită. O parte dintre acești militari foarte bine instruiți pentru luptă a fost trimisă în Ucraina, unde au avut, din start, eșecuri, cum a fost părăsirea aeroportului din apropiere de Kiev. 

Pierderile suferite, din 24 februarie până azi, cel mai probabil au fost completate cu bărbați aduși în unitățile militare la recenta mobilizare parțială, unii dintre ei fiind foști parașutiști militari, alții având deprinderi utile încadrării în subunități de acest tip.

De altfel, militarii Forțelor Aeropurtate Ruse / Воздушно-десантные войска России /  ВДВ /  Vozdushno-desantnye voyska Rossii / VDV sunt ușor de recunoscut după beretele lor albastre și tricourile cu dungi de aceeași culoare, fiind instruiți pentru acțiuni de desant aerian și având în dotare armament greu, pe măsura misiunilor încredințate. 

Totuși, dacă Rusia mai avea, în februarie anul acesta, 40.000 de parașutiști militari, de ce nu a optat Moscova pentru ocuparea, cu acești militari de elită, a marilor orașe ucrainene? O explicație posibilă este că, în sinea lor, generalii din Statul Major al Armatei Federației Ruse nu subestimau deloc puterea de foc a artileriei antiaeriene ucrainene, care ar fi putut provoca pierderi mari în rândurile avioanelor de transport și a trupelor trimise pe calea aerului. 

Chiar dacă în arealul mediatic s-a răspândit supoziția că trupele ruse s-au retras din orașul Herson pentru că devenise prea greu de aprovizionat, amănuntul că Putin nu a pedepsit sau schimbat niciun comandant, chiar a trecut sub tăcere această retragere, de care a vorbit public, înainte de a fi efectuată, chiar comandantul forțelor de ocupație ale Rusiei, din Ucraina, generalul Surovikin, indică, într-o anumită măsură, și opțiunea pentru a menține o linie defensivă fotificată la sud de ceea ce râvnea Moscova să fie noua graniță cu entitatea statală ucraineană.

Mutarea trupelor de șoc menționate confirmă continuarea luptelor și pe timpul iernii, în pofida condițiilor meteorologice grele, din iarna care urmează. 

DINCOLO DE IARNA CARE VINE

Sigur că există o oboseală a opiniei publice transatlantice, față de perpetuarea situației de pe Frontul de Est, una sintetizată în obsesiva întrebare: când se termină războiul? 

Nicidecum acum. De ce? O simplă recapitulare este suficientă:

I.    Federația Rusă și-a îndeplinit parțial scopul, de a smulge manu militari o parte din teritoriul ucrainean și cel mai probabil nu se va mulțumi doar cu atât. 

II.   Ucraina și-a îndeplinit tot parțial obiectivul de a elibera tot arealul ocupat de militarii ruși invadatori, sub controlul cărora a mai rămas circa 15%, din suprafața entității statale ucrainene. 

III.  În timp ce, mai nou, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitryi Peskov a afirmat că Volodîmîr Zelenski, este recunoscut de Moscova ca președinte al Ucrainei, șeful statului ucrainean nu a abrogat decizia de a nu se purta negocieri cu Rusia condusă de Putin. 

IV. Cele patru luni necesare unei instruiri credibile, a celor circa 300.000 de mobilizați ruși se termină la începutul primăverii viitoare, când peste 200.000 dintre ei vor fi trimiși în Ucraina, alături de cei peste 85.000 dislocați deja acolo.

V.  Tot atunci vor reveni în armata ucraineană, 10.000 de tineri instruiți în Marea Britanie, 2.000 în Franța, 5.000 în Germania,10.000 în Polonia și-n alte state ale NATO. Diferența calitativă a instruirii se va vedea pe câmpul de luptă. 

VI. În condițiile în care Kremlinul a ignorat practic recentele propuneri occidentale, care vizau încetarea focului, declararea unui armistițiu, garantarea rămânerii la putere a lui Putin și după încheierea războiului cu Ucraina, Casa Albă nu are niciun motiv să încurajeze un dialog, la nivel înalt, cu partea rusă, chiar dacă, în mod evident, schimburile de opinii continuă pe linia serviciilor de informații, ca pe timpul crizei rachetelor din Cuba. 

VII. Pe timpul iernii este puțin probabil ca militarii ucraineni să înainteze semnificativ pe Frontul de Est, după cum repetarea obsesivă a ipotezei recurgerii la arma nucleară tactică, de către Rusia, duce în derizoriu pe susținătorii acestei teorii, oricine ar fi aceștia. 

În relația actuală dintre cele două națiuni slave, ucraineană și rusă, nu sentimentele dictează reacțiile politicienilor de la Kiev și Moscova, ci resentimentele. 

Zelenski va rămâne la putere, pentru că s-a identificat cu interesul național ucrainean - reîntregirea teritorială a țării. 

Putin va rămâne la putere, deoarece schimbarea sa ar duce la decapitarea politică a întregii echipe care îl susține, chiar dacă apropiații săi știu că sprijinul cetățenilor ruși, pentru război, a scăzut semnificativ. 

Dialogul recent, dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping a generat speranța că mai sunt mecanisme internaționale nevalorificate încă, în cadrul demersurilor făcute până acum, de începere a unui dialog minimal între Kiev și Moscova, dar nu despre teritorii, ci despre garanțiile pe care le vor Ucraina și Rusia, pentru ca pacea să fie reinstaurată în vestul spațiului ex-sovietic. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.