Ar apăra românii Bucureștiul cum apără ucrainenii Kievul?

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.03.2022 - 09:38

Vorbesc în fiecare zi cu un ucrainean, civil, care de când au început atacurile asupra Kievului, își apără orașul cu prețul vieții făcând cocktailuri Molotov. Mă bucur în fiecare dimineață când îmi răspunde. Au mai rezistat o noapte. Câți români ar face asta dacă am fi atacați?

SHARE

Bărbatul cu care vorbesc are treizeci și ceva de ani și este analist financiar pe timp de pace. Adică o meserie de birou care poate fi făcută acum chiar și de acasă, nimic spectaculos. 

De când a început războiul face cocktailuri Molotov împreună cu alți civili și spune că toți cei care au rămas în Kiev n-au frică și sunt deciși să lupte până la capăt.

Citește și: VIDEO Toate aceste cocktailuri Molotov făcute de civili au fost folosite în Kiev

Zilnic avem dovezi ale unui eroism pe care nu ni l-am imaginat că ar fi posibil în zilele noastre.

Românii ar reacționa la fel dacă ar fi atacați de ruși? 

Tipul ăla care apare pe la manifestații mascat cu două seringi înfipte în cap s-ar transforma în apărător al orașului? Ar putea suporta o mască de gaze ca să-și apere semenii și să arate că este într-adevăr patriot? Sau s-ar ascunde sub pat sub pretextul că se apără de-o  conspirație?

Citește și: Calin Georgescu: Ucraina este un stat inventat. Avem mai mult de câștigat dacă suntem cu Rusia

Mai degrabă, adunătura șoșocilor i-ar primi pe agresori cu pâine și sare și și-ar cere scuze că nu le pot oferi mai mult decât pământul strămoșesc și viețile celor care se încăpățânează să trăiască aici. Au dat deja dovezi că ar face asta.

Vedem cum falși patrioți care vorbesc de independență și neatârnare spun că ar da însă țara pe mâna unui ucigaș ticălos. Cei care declară acum că fac mitinguri pentru libertate, n-au nicio jenă să-l preaslăvească pe Vladimir Putin, cel care a decis arestarea câtorva mii de ruși care și-au permis să protesteze față de războiul din Ucraina.

Citește și: VIDEO Rusia atacă brutal civilii și clădirile ucrainene cu rachete. Orașul Harkov este sub asediu

Și totuși eu cred că sunt români care și-ar apăra orașele și țara așa cum o fac ucrainenii.

Sunt cei care astăzi se pregătesc să plece cu ajutoare spre taberele cu refugiați ucraineni, sunt cei care se află deja acolo, sunt cei care realizează că în locul lor am putea fi noi. Și nu mai vorbim despre o amenințare pur ipotetică.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum trăiește războiul un american a cărui casă din Kiev a fost distrusă de ruși

Eu sunt convis că genul ăsta de oameni, care nu stau cu patriotismul în gură toată ziua, dar ne fac să ne simțim mândri prin gesturile lor calde, ar fi gata de orice sacrificiu și dacă s-ar pune problema să-și apere țara. 

Am toată încrederea în cei care pleacă la drum pentru a ajuta alți oameni prigoniți și deznădăjduiți, în cei care construiesc spitale, în cei care au grijă de copii, în cei care-și rup din timpul lor pentru a-i ajuta pe alții.

Și nu, nu cred deloc că-și vor apăra țara cei care scrâșnesc veșnic din dinți, răsuflă doar ură și nu contenesc în a ne explica ce bine ar fi să pactizăm cu un descreierat. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te