Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat că până în prezent au fost depuse 40 de contestații cu privire la constituirea nelegală a completurilor de cinci judecători. Contestațiile au fost făcute în baza deciziei Curții Constituționale a României.
Este vorba în primul rând de numele sonore care au fost deja eliberate din arest cum ar fi Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, Constantin Niță, Rudel Obreja, Șerban Pop sau Horia Simu, dar și de personaje necunoscute, care au primit termen la sfârșitul lunii ianuarie și nu au făcut cerere de preschimbare a termenului, cum a solicitat Elena Udrea, potrivit G4Media.
Contestația în anulare a favoritei președintelui Traian Băsescu fusese amânată inițial pe 28 ianuarie 2019 pe motiv că lipsea dosarul de fond, deși în cazul unui alt inculpat din dosarul Gala Bute, Rudel Obreja, un alt complet dispusese deja eliberarea, cu toate că nu avea dosarul de fond în față. Până la urmă, Udrea a făcut cerere de preschimbare a termenului și ICCJ a judecat pe 20 decembrie cererea ei și a dispus eliberarea din penitenciar.
Mai sunt însă și alți condamnați care au depus contestații în anulare a sentințelor de condamnare, deși au ieșit din termenul legal de depunere de 30 de zile de la comunicarea sentinței motivate cum ar fi fostul senator PSD Marius Isăilă, condamnat definitiv în 2016 la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție. De altfel, ICCJ a respins ca inadminsibilă contestația lui în anulare. „Respinge, ca inadmisibilă, cererea de repunere în termen formulată de contestatorul Isăilă Marius Ovidiu. Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de acelaşi contestator împotriva deciziei penale nr.177 din 10 noiembrie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2197/1/2016”, au decis judecătorii ICCJ pe 19 decembrie.
Și fostul senator PNL Dian Popescu, condamnat la 5 luni cu suspendare de un C5 de la ICCJ în 2016, a depus contestație în anulare și are termen pe 25 februarie 2019. La fel și Mircea Călin Flore și Vadim Benyatov Don, condamnați în 2015 în dosarul privatizărilor strategice. Consultantul american de origine rusă Vadim Benyatov Don a depus chiar 3 contestații în anulare și una la executare.
Contestațiile lui au termen pe 21 ianuarie și 4 februarie 2019 la ICCJ. Dacă judecătorii ar fi motivat la timp, Udrea, Bica, Șova și Niță nu ar fi fost liberi acum. Condamnații eliberați acum nu ar fi părăsit penitenciarele dacă judecătorii care i-au condamnat ar fi motivat sentințele definitive în termenul legal de 30 de zile. Potrivit legii, contestația în anulare se poate depune doar în termen de 30 de zile de la comunicarea la domiciliul inculpatului condamnat a deciziei definitive motivate.
Citește și Tudorel Toader a reușit să o elibereze pe Elena Udrea din închisoare în ajun de Crăciun