VIDEO Mesaj amenințător din penitenciare: Stați în casă, dacă nu vreți să ajungeți alături de noi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.04.2020 - 16:36

Un mesaj video realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor pune egal între românii care stau în casă, pentru a respecta restricțiile impuse de starea de urgență, și deținuții care au încălcat legea de-a lungul timpului.

SHARE

UPDATE: Mesajul video al deținuților a fost șters de pe contul de Facebook al Ministerului Justiției. 

Clipul poate fi în continuare găsit pe contul de youtube al agenției de știri Agerpres.

________________________________________________________________________

Clipul este menit a fi o motivație în plus pentru români să stea în casă și să evite, astfel, o eventuală infectare cu coronavirus. 

„STAȚI ÎN CASĂ! Împreună putem reuși!” este mesajul campaniei realizate de Adminstrația Națională a Pentenciarelor, către români, pe perioada stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus.

„Sunt Florin. Sunt în Centrul Educativ Buziaș cam de vreun an. Așa cum rezistăm și noi aici, așa puteți rezista și voi câteva zile sau câteva săptămâni. Vă rog nu zădărniciți efoturile autoritățile”, transmite unul dintre deținuți în clipul motivațional. 

„Lipsa de libertate este destul de greu de suportat. Vă înțelegem foarte bine. Este greu și pentru noi, și pentru dumneavoastră. Stați în casă, așa veți evita să ajungeți alături de noi”, comunică românilor și un alt deținut.

„Noi nu putem fi cu familiile noastre, nici nu putem să primim vizite. Ne auzim doar la telefon. Nu ne este ușor să nu știm prea multe despre ei sau să nu putem să îi ajutăm. Dar am înțeles că așa nu ne vom îmbolnăvi unii pe alții. Fiți tari, mai e puțin și trece”, spune o altă persoană închisă, potrivit clipului realizat în penitenciare.

În comunicatul care însoțește mesajele video de mai sus, Ministerul Justiției le cere românilor să nu-i blameze „acum” pe cei care au încălcat legea: „Într-un moment în care ducem o luptă comună, aceea a responsabilității, vă propunem mesajul celor care și-au pierdut libertatea. Nu îi blamați, nu acum! Ascultați-le mesajul!”.

Egal între cei care respectă legea și cei care nu o fac

Asocierea dintre oamenii care stau în casă tocmai pentru că respectă regulile impuse de autorități și cei care sunt închiși pentru că, de-a lungul timpului, au încălcat legea a scandalizat o parte a opiniei publice. 

„Ministerul Justiției trebuie să retragă imediat clipul distribuit și realizat împreună cu Administrația Penitenciarelor în care izolarea cetățenilor este comparată cu detenția, iar deținuții ne spun că așa cum ei pot să reziste trebuie să o facem și noi.

Acest clip face o legătură de neacceptat între detenție și auto-izolare. Nici în glumă acest lucru nu poate fi evidențiat de Guvern sau altă autoritate a statului”, a reacționat fostul purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș, Liviu Iolu. 

Acesta a menționat că nu suntem deținuți de statul român, suntem cetățeni liberi care respectăm niste măsuri luate corect pentru a stopa, împreună, o epidemie.

„Orice comparație cu penitenciarele face inclusiv pentru stat mai grea conformarea cetățenilor”, a menționat Liviu Iolu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te