Uniunea Scriitorilor de denunțuri

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.06.2020 - 21:27
Foto: INQUAM PHOTOS
Foto: INQUAM PHOTOS

Turnătoria în schimbul îmblânzirii pedepsei pentru propriile fapte este sportul preferat al gulerelor albe.

SHARE

Politicieni corupți și afaceriști cu ștaif s-au întrecut în a scrie denunțuri detaliate după ce au fost prinși cu ocaua mică de procurorii anticorupție. Totul pentru a primi clemență din partea procurorilor care le garantau, conform legii, reducerea semnificativă a pedepselor și, în cazul unora, chiar salvarea bunurilor dobândite ilegal.

Afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu, de exemplu, au devenit colaboratorii de bază ai procurorilor anticorupție după declanșarea anchetei în afacerea ilegală „Microsoft“, dosar în care au fost trimiși în judecată nu mai puțin de zece miniștri. Drept răsplată, acuzațiile împotriva lor au fost clasate, în primă fază, inclusiv cele de dare de mită și cumpărare de influență.

Controversatul afacerist Dorin Cocoș și-a turnat mai mulți parteneri de afaceri, inclusiv pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu. Fostul deputat PSD Vlad Cosma, fiul baronului Mircea Cosma de la Prahova, a fost un izvor nesecat de delațiuni înregistrate la DNA Ploiești.

A fost chiar martor cu identitate protejată în celebrul dosar „Tony Blair“, în care Sebastian Ghiță era acuzat de spălare de bani și Victor Ponta de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și complicitate la spălare de bani.

Totul a culminat cu difuzarea unor înregistrări în care își negocia libertatea cu procurorii. În telenovela de la DNA Ploiești a fost implicată și Andreea Cosma, actual deputat PSD, care „a fost obligată“ să aibă o relație cu procurorul care-i ancheta familia.

Câte denunțuri se mai fac în zilele noastre? Oficial, nu se știe. Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție au transmis oficial la solicitarea Newsweek România că nu dețin statistici legate de numărul de denunțuri.

Însă procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, contrazice public instituția pe care o conduce. „Numărul de sesizări şi denunţuri de la cetăţeni arată o creştere a încrederii în  DNA. Astfel, DNA a înregistrat un număr de 723 sesizări de la cetăţeni, faţă de 50-58 de sesizări în anul 2019“, anunța procurorul Bologa la trei luni de la preluarea mandatului de șef al DNA.

Doar Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism deține statistici legate de numărul de denunțuri. Astfel, de la începutul lui 2017 până în prezent, au fost înregistrate 1.698 de denunțuri.

Citește dosarul complet Uniunea scriitorilor de denunțuri

 

Comisia Europeană vrea protecție pentru denunțători

Aiuritorul caz Microsoft: și clasați, și cu banii încasați

„Stelu“ care-ți face felu’

Cocoș, un an de pușcărie pentru 19 milioane euro

Vlad Cosma și-a turnat propriul tată

Regina IT și boss-ul UTI

__________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te