Surse: SIIJ i-a făcut dosar procurorului DNA care îl cercetează pe agentul guvernamental de la CEDO

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.07.2019 - 10:28
Secția Adinei Florea joacă din nou politic. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Surse apropate anchetei au dezvăluit faptul că luni, 22 iulie, Mocanu a depus la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție o plângere împotriva procurorului DNA care anchetează cazul.

SHARE

Coincidență suspectă: la puțin timp după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un dosar referitor la modul în care agentul guvernamental al României la CEDO a procedat în plângerea lui Liviu Dragnea de la Strasbourg, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut DNA actele din dosar, în original.

Florea, foarte promptă

SIIJ pare să interfereze din nou într-o anchetă care îl are în centru pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Totul a început după ce DNA a deschis un dosar menit să deslușească dacă agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a respectat procedurile în timpul judecării dosarului intentat de Dragnea pentru sentința de doi ani cu suspendare primită în dosarul Referendumul.

Surse apropate anchetei au dezvăluit faptul că luni, 22 iulie, Mocanu a depus la SIIJ o plângere împotriva procurorului DNA care anchetează cazul. A doua zi, sefa SIIJ, Adina Florea, a trimis o adresă la DNA, solicitând să i se trimită actele din dosarul penal, în original.

Citește și MAE nu reușește să explice acțiunile agentului României în dosarul Dragnea la CEDO

Pus cu dedicație

Hotnews.ro a dezvăluit, în luna mai, că „Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile «adversarului» său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.”

Acest lucru, în contradicție cu predecesoarea sa care încercase să demonteze susținerile lui Dragnea și ale avocatului său.

La CEDO, Dragnea contestă, în principal, faptul că motivarea deciziei din 2016 a completului care l-a condamnat nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea. Acestea s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

Precedentul Teldrum

Ar fi a doua situație în care SIIJ trimite la DNA o astfel de adresă. De la sfârșitul lui 2018, Adina Florea a avut mai multe tentative de a prelua Dosarul Teldrum-Liviu Dragnea. În final, procurorul general a decis ca dosarul să rămână la DNA.

În acest dosar, procurorii Direcției au anunţat că Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care fotul preșdinte al PSD, aflat prezent în închisoare, era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -