Sorin Blejnar, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.05.2019 - 16:07
Blejnar merge la închisoare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, marţi, pe fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era condamnat pentru trafic de influenţă.

SHARE

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, marţi, pe fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era condamnat pentru trafic de influenţă. 

Decizia este definitivă. În primă instanţă, Blejnar a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Sorin Blejnar a declarat, pentru Mediafax, că decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare este una extrem de nedreaptă şi judecătorii au ignorat toate probele depuse depuse de acesta la dosar.

„Este o decizie extrem de nedreaptă, o decizie dată prin ignorarea tuturor probelor pe care le-am depus la dosar, o decizie în baza unui dosar făcut de celebrul Portocală, împotriva lui începându-se deja urmărirea penală in rem pentru represiune nedreaptă şi pentru fabricarea de probe.

Nu avem ce să comentăm, justiţia aşa a considerat. Eu consider că este nedreaptă, nu avem ce să facem. E o surpriză neplăcută cu implicaţii asupra mea, asupra familiei şi asupra cunoscuţilor”, a declarat Sorin Blejnar.

O achitare și două condamnări

Instalat în funcție la propunerea PDL în ianuarie 2009, Sorin Blejnar are la activ cele mai multe acuzații că și-a folosit poziția în scopuri oculte. În 2012, la numai trei luni după ce a demisionat (în aprilie), a început urmărirea penală împotriva sa pentru infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

A fost trimis în judecată, doi ani mai târziu, de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că, în perioada mai 2011 – iulie 2012, a acordat sprijin unui grup infracțional organizat „care a inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea, de la plata accizelor aferente, a unor cantități de motorină comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare“. Paguba adusă bugetului de stat: 56 de milioane de euro. Blejnar a primit 5 ani cu executare în primă instanță, apelul judecându-se în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

DNA: șpagă de 13 milioane

În noiembrie 2016, Blejnar a fost reținut de DNA, fiind acuzat de trafic de influență. În 2011, împreună cu un funcționar din ANAF, ar fi primit de la un om de afaceri circa 13 milioane de lei șpagă pentru a-i atribui acestuia contracte publice.

„Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei“, au susținut procurorii. Funcționarul -  directorul Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne din cadrul ANAF – a recunoscut faptele și a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. 6 ani cu executare este pedeapsa primită de acuzatul Blejnar în acest caz. Și acest dosar este în apel.

Și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-a luat în cătare pe fostul șef ANAF, trimițându-l în judecată în 2012, alături de mai mult persoane fizice și juridice, pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citește și Sorin Blejnar, achitat de ÎCCJ după ce luase 6 ani de închisoare în primă instanță

În 2010, aceștia ar fi iniţiat un mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă.

În martie 2018, el a fost achitat în primă instanță, dosarul fiind, de asemenea, în apel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te