Savonea vrea ca membrii CSM care lipsesc de la ședințe să-și piardă mandatul

DE Adelina Sahlean | 08.10.2019 - 14:27
Lia Savonea/Foto: Inquam Photos

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu are nici la ședința de marți cvorum pentru numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților. De la ședință lipsesc patru procurori, iar Savonea îl acuză de sabotaj pe procurorul general.

SHARE

De asemenea, ea a acuzat o "acțiune coordonată", a invocat o "stranie coincidență cu semnalele ministrului Justiției" și a cerut modificarea urgentă a legii, astfel încât membrii CSM care absentează de la ședințe să își piardă mandatul.

Ședința CSM s-a reluat la ora 12.00, în 11 membri, între timp plecând doi judecători, Mihai Bălan și Bogdan Mateescum, care aveau programată o altă activitate. Lia Savonea a convocat un nou plen pentru ora 16.30.

De la ședința CSM lipsesc procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Andrei Solomon, aflat în concediu, dar și procurorul general Bogdan Licu. Primii trei procurori participă la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, care are loc la Parchetul General. De la ședință absentează și ministrul Justiției, Ana Birchall, aflată la Consiliul JAI de la Luxembourg.

Judecătoarea Gabriela Baltag a propus ca membrii CSM să meargă la sediul Parchetului General, acolo are loc întâlnirea procurorilor.

"Acei membri CSM primesc o indemnizație consistentă și diurne, în limitele legii fiecare. Deci vă fac această propunere, dacă sunteți de acord, invităm și presa, să mergem până la Parchetul General și să facem ședința acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost și alte locuri , la Iași, unde Consiliul și-a desfășurat ședința de plen. Și desigur să aveți în vedere, în situația în care nu agreați o astfel de propunere, să amânați în cursul zilei de astăzi, din oră în oră, ședința de plen. Poate totuși conștiința colegilor noștri se deșteaptă și vor veni să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Din câte știm noi, ei sunt în prezent, funcționează în CSM, nu în Parchetul General", a spus Gabriela Baltag, citată de Mediafax.

Ulterior, președintele Consiliului, Lia Savonea, a propus ca plenul CSM să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu și l-a acuzat că sabotează practic ședința CSM.

"Eu v-aș propune să încercăm să-l contactăm pe domnul procuror general, eu aș vrea să avem o discuție, prin videoconferință, prin orice se poate, să înțelegem și noi câteva dintre lucrurile care se întâmplă cel puțin așa , neobișnuit. Suprapunerea unor activități peste ședința de plen, invitarea procurorilor, vreau să știu ...Este indispensabilă prezența a trei procurori din cadrul CSM la acaestă ședință? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă și cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general. Vă propun să-l consultăm și să intrăm în legătură directă cu dumnealui", a declarat Lia Savonea.

Savonea cerea schimbarea legii: Membrii CSM să-și piardă mandatul!

Enervată că nu are cvorum, Lia Savonea a cerut modificarea Legii 317/2004 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care să fie modificat cvorumul necesar pentru ședința plenului și să fie sancționați membrii care boicotează ședințele.

Este a șasea încercare a Liei Savonea de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te