Procurorul care a așteptat până dimineața în fața porții lui Dincă revine la lucru

DE Adelina Sahlean | 27.11.2019 - 15:13
Procurorul Cristian Ovidiu/Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Secția pentru procurori a CSM în materie disciplinară i-a ridicat miercuri suspendarea din funcție procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetulul Judecătoriei Caracal, care a întârziat intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor din Caracal.

SHARE

Popescu a fost suspendat din funcția de procuror pe 1 august pentru că era cercetat disciplinar de Inspecția judiciară. Între timp, dosarul său disciplinar a fost finalizat și procurorul a fost dat pe mâna Secției pentru procurori a CSM în materie disciplinară pentru gravă neglijență. Miercuri, Secția a decis că măsura nu mai este oportună atâta vreme cât cercetarea disciplinară a fost finalizată, potrivit G4media.

Inspectorii judiciari îl acuză pe Popescu că „a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6:00”.

Inspecţia judiciară susţine că ancheta în cazul Alexandrei Măceşeanu, fata ucisă de suspectul Gheorghe Dincă, a fost făcută de procurorii din Caracal „fără coerență”.

„Informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informaţiile au fost disipate, iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei. Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conţinutul apelurilor la 112”, a arătat Inspecţia judiciară.

Secţia pentru procurori a CSM va trebui să decidă dacă îl sancţionează disciplinar pe procurorul Ovidiu Popescu. Acesta riscă până la excluderea din magistratură. Totodată, Popescu a fost pus sub acuzare penală de Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie pentru abuz în serviciu.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.