Presa: Tudorel Toader vrea să scoată Secția de investigare a magistraților de sub orice control

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.02.2019 - 00:33
Tudorel Toader se asigură că nimeni nu îl poate bloca. Foto Inquam Photos

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pregătește o ordonanță de urgență prin care Secția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați ar urma să devină o instituție autonomă, ruptă total de Parchetul General.

SHARE

 Tudorel Toader blochează, prin acest proiect, posibilitatea ca procurorul general Augustin Lazăr să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

Potrivit proiectului de ordonanţă obţinut de Adevărul, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiţiei.  Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general. 

-   Alineatul (1) al art.54 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Procurorul general al Parcehtului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”. 

Prin această modificare, avizul pentru şefii de parchete nu-l mai dă secţia de procurori a CSM, cum e în prezent, ci Plenul CSM (deşi una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror).

O modificare similară însă nu-i vizează şi pe judecători, pentru care avizul îl dă în continuare secţia de judecători.  

G4Media.ro a dezvăluit că o decizie a Curții Constituționale din 2018 stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă, ci procurorul șef de secție este subordonat ierarhic procurorului general.

Or, proiectul de ordonanță modifică legile justiției și se introduce următorul articol: ”ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la procurorul ierarhic superior în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, prin aceasta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”. Nu este clar dacă acest OUG va fi promovat în ședința de Guvern programată pentru marți.  

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, luni, dacă a discutat cu ministrul Justiţiei despre ordonanţele promise de acesta şi care nu au fost depuse, iar liderul PSD a răspuns că pe acest subiect nu mai discută cu Tudorel Toader niciodată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te