Patru cehi, condamnați pentru furt de obiecte antice din Munții Orăștiei

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.09.2020 - 18:56

Judecătoria Orăștie a condamnat patru cetățeni de naționalitate cehă pentru furt calificat, distrugere și acces cu detectare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic.

SHARE

În anul 2015, cei aptru au făcut mai multe săpături ilegale la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara, și au furat peste 100 de obiecte antice. Acestea erau obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr. Specialiștii au stabilit că provenienţa lor era din Transilvania, mai precis, din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.


Trei dintre braconierii arheologici au fost condamnați la câte un an şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat, la 8 luni de închisoare pentru infracţiunea de distrugere şi la 8 luni de închisoare pentru infracţiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţia prealabilă, urmând a executa în total pedeapsa de 1 an, 9 luni şi 10 zile. Un alt ceh a fost condamnat la 2 ani, 5 luni şi 10 zile.

Magistraţii au dispus, însă, suspendarea executării pedepselor date celor patru, pe un termen de supraveghere de doi ani, şi ca inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Orăştie sau la Primăria Beriu.

„Bunurile au fost introduse în camera de corpuri delicte a IPJ Hunedoara cu dovada Seria H nr 0105172 din data de 22 04 2016. În baza art. 25 rap la art. 397 Cod pr pen obligă pe inculpaţi, în solidar, la plata sumei de 12.500 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Onorariile apărătorilor din oficiu în sumă de 360 lei pentru fiecare inculpat vor fi suportate din fondurile Ministerului de Justiţie. În baza art.274 Cod pr pen obligă pe inculpaţi la câte 4000 lei fiecare cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția dată de Judecătoria Orăștie.

Bunurile arheologice sustrase de cei patru indivizi au fost recuperate de la inculpaţi şi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -