Lucian Netejoru este inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, potrivit organigramei oficiale.
Netejoru încasează un salariu de 28.108 lei. La acesta se adaugă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 6.208 lei (echivalentul a 22% din salariu) și un spor de confidențialitate de 1.408 lei (5%).
Netejoru încasează pentru surmenaj și ca să își țină gura suma de 7.616 de lei pe lună.
Pentru aceste două sporuri de mai sus legea spune pur și simplu că:
„Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale, tribunalele specializate şi judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie… beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizaţia lunară de încadrare.”
Cu sprijin de la PSD
În septembrie 2018, Guvernul Dăncilă a aprobat ordonanța de urgență pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților. Demersul a fost făcut pentru a-l mai păstra în funcție pe actualul șef al instituției, Lucian Netejoru (foto).
Execuții la vârf
Într-o analiză, Newsweek România arăta că Lucian Netejoru, a fost deosebit de zelos în acțiunile sale împotriva Laurei Codruța Kövesi, dar și a altor procurori și judecători.
În afară de hăituirea unor magistrați, Liviu Dragnea vrea să se folosească de Inspecția Judiciară pentru a scăpa de problemele sale penale. În august 2018, avocata liderului PSD a sesizat Inspecția Judiciară, solicitând ca toate cele trei dosare penale ale sale − atât cele în care a fost condamnat, cât și cel aflat în fază de cercetare la DNA − să fie verificate pentru a se constata dacă protocolul încheiat între SRI și Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea liderului PSD.
Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare a fost dată afară din magistratură de două ori, cu ajutorul Inspecției Judiciare și a secției de judecători din cadrul CSM.
Între 2017 și 2018, cele mai multe comunicate de presă ale Inspecției Judiciare anunțau noi acțiuni de control care vizau DNA-ul și pe Laura Codruța Kövesi, urmărită de această instituție chiar și după ce a fost demisă din fruntea parchetului anti-corupție. Secția de procurori a CSM a respins însă concluziile IJ.
Citește: Magistrați vânați în vremea PSD