Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul "Băneasa", la un pas să fie adus în România să facă pușcărie

DE Stelian Negrea | Actualizat: 11.10.2023 - 20:28
Beny Steinmetz - Foto: Profimedia Images
Beny Steinmetz omul de afaceri condamnat în dosarul Băneasa Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ
Alina Gorghiu, ministrul Justiției Foto: Profimedia Images

Omul de afaceri Beny Steinmetz este la o singură decizie distanță să fie adus în România pentru a-și executa pedeapsa după ce astăzi justiția din Cipru a decis să-l predea autorităților române. El fusese condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional.

SHARE

Ceea ce părea aproape imposibil de anticipat în urmă cu câteva luni este pe cale să devină realitate, iar unul dintre cei mai de calibru fugari de Justiția română să fie adus pentru a-și executa pedeapsa într-o închisoare din România. 

E vorba de omul de afaceri israelian, Beny Steinmetz, a cărui predare către autoritățile române a fost încuviințată de cele cipriote. 

Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul "Băneasa", la un pas să fie adus în România 

Steinmetz se sustrage executării pedepsei în România din 2020, de când a fost condamnat definitiv. 

Nume sonore cum este cel al lui Darius Vâlcov, fostul ministru al finanțelor publice din perioada guvernului condus de Liviu Dragnea, dar și al unor cetățeni mai puțin cunoscuți au început să fie aduse în România pentru a-și executa pedepsele definitive primite. 

Newsweek România a mers recent pe urmele a 12 infractori români condamnați pentru fapte de corupție sau omor care au decis să se refugieze în Italia în ultimii ani. 

Citește și: Miliardarul Benny Steinmetz a scăpat de toate acuzațiile în Israel. În România, e condamnat la 5 ani

O victorie mare de etapă

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat ieri faptul că Justiția cipriotă a decis să-l predea pe acesta autorităților române. 

Alina Gorghiu, ministrul Justiției Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ

“Astăzi, instanța cipriotă a decis să dispună predarea lui STEINMETZ Benyamin autorităților din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 3 zile.

Cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autoritățile judiciare române și străine.

Ministerul Justiției, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea și a făcut-o cu promptitudine când instanțele au solicitat acest lucru. Ministerul Justiției îndeplinește cu promptitudine toate atribuțiile pe care le are în această materie.“, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

Din documentarea serialului Newsweek România pe urmele celor 12 fugari din Italia a reieșit că, cel mai invocat argument defensiv de către fugari, a fost cel al condițiilor proaste din închisorile românești, acolo unde ar fi supuși unor tratamente degradante și inumane. 

“Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a sprijinit cu toate datele necesare instanțele cipriote, în vederea oferirii garanțiilor că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce privește condițiile de detenție“, a precizat Gorghiu. 

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Brașov. 

5 ani cu executare pentru grup infracțional organizat

Steinmetz a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa. 

Citește și: Benny Steinmetz, Investitor la Roșia Montană, judecat în Geneva pentru o licență de exploatare

Steinmetz crease acest grup infracțional organizat pentru a obţine în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România.

În același dosar mai fuseseră condamnați fostul consultant politic Tal Silberstein, tot la cinci ani de închisoare, omul de afaceri Remus Truică 7 ani cu executare și prințul Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare.

Acesta din urmă a fugit din ţară. A fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională, fiind localizat la Paris. Și pentru acesta din urmă procedurile de extrădare sunt în curs. 

Beny Steinmetz omul de afaceri condamnat în dosarul Băneasa Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ

Citește și: Condamnat în România pentru corupție, miliardarul Beny Steinmetz a fost găsit vinovat și în Elveția

A doua oară cu noroc? 

Aceasta este a doua încercare a autorităților române de a-l aduce în România pe omul de afaceri israelian. 

Anterior, Curtea de Apel Brașov transmisese autorităților din Republica Elenă un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, în urma localizării sale pe teritoriul acestui stat. 

Predarea a fost refuzată de către statul solicitat, autoritatea de executare din Republica Elenă apreciind că sus-numitul nu a beneficiat de un proces echitabil. 

La momentul respectiv nu mai putea fi luată altă măsură atâta timp cât Steinmetz se afla pe teritoriul Greciei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te