Din răspunsul lui Lazăr la o interpelare a unui grup de deputați USR, printre care Dan Barna și Ion Stelian, reiese că trei cauze majore au stat la baza achitării inculpaților, achitare care a generat un val de proteste în Marea Britanie și România.
În primul rând, Tribunalul Harghita a retrimis de trei ori dosarul către DIICOT. De două ori, DIICOT a făcut apel la Curtea de Apel din Târgu Mureș și a câștigat, iar în al treilea caz a dispus remedierea neregularităților. Procesul a început, pe fond, abia în 2013, deși dosarul fusese înregistrat la Tribunalul Harghita încă din 2010.
În al doilea rând, potrivit unei legi care era în vigoare la începerea procesului, procurorul nu a putut interveni pentru a cere judecarea cu celeritate, așa că procesul s-a întins până în 2019. Instanța a acordat 53 de termene de judecată, pe parcursul celor șapte ani, cât a durat doar primul termen al procesului.
În al treilea rând, Lazăr arată cum au beneficiat acuzații de modificările la Codul Penal - intrat în vigoare la 1 februarie 2014 - care au adus sancțiuni mai blânde și, implicit, au coborât termenele de prescripție.
Astfel, inculpații au beneficiat de faptul că, prin noul Cod Penal, pedeapsa pentru constituire de grup infracțional organizat este de la unu la cinci ani, în timp ce vechile prevederi stabileau o pedeapsă de la 5 la 20 de ani. În ceea ce privește nerespectarea regimului armelor și munițiilor, vechea pedeapsă se încadra între trei și zece ani, în timp ce noul Cod Penal le stabilește între unu și cinci ani.
Lazăr a menționat că acuzații se bucură de legea mai favorabilă. Prescripțiile s-au împlinit la finalul lui 2018, cu puțin timp înainte ca Tribunalul Harghita să decidă sentințele.
Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au efectuat percheziții romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani.
Au fost confiscate 4 AKM-uri, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.
În Marea Britanie, au fost condamnaţi peste 100 de suspecţi pentru trafic de persoane, spălare de bani, facilitarea intrării în ţară a victimelor (copii), furt, fraudă privind asistenţa socială şi alte infracţiuni.
Toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese, potrivit deciziei din 12 februarie 2019 a Tribunalului Harghita.