Kovesi, șefa Parchetului European: Nu îmi fac griji de presiuni, mă descurc foarte bine cu asta

DE Octavia Constantinescu | 12.05.2020 - 09:37
Inquam Photos - George Călin

Șefa Parchetului European a declarat, într-un interviu oferit Euractiv.com, că ea și echipa sa sunt pregătiți să înceapă activitatea „cu viteză maximă”, însă va fi imposibil să gestioneze 3.000 de cazuri, cu doar „32 de procurori și un sfert”.

SHARE

Laura Codruța Kovesi a mai spus că EPPO nu vrea să investigheze ”cazuri mici”, ci își va concentra toată atenția asupra fraudelor transfrontaliere, care nu pot fi anchetate de procurorii de la nivel național din cauza obstacolelor impuse de limitările teritoriale.

Fosta șefă a DNA a făcut mai multe declarații atât despre hotărârea CEDO, care a decis că a fost revocată pe nedrept, fără posibilitatea de a se apăra și încălcându-i-se dreptul la liberă exprimare, dar și despre susținerea pe care a primit-o în timpul cursei pentru șefia EPPO din partea familiilor jurnaliștilor uciși, Jan Kuciak și Daphne Caruana Galizia, conform G4Media.ro.

„Euractiv.com: Unele cazuri legate de frauda financiară sau utilizarea necorespunzătoare a fondurilor europene ar putea fi foarte sensibile din punct de vedere politic, implicând persoane bine conectate politic. Investigarea cazurilor poate să nu vă crească popularitatea în anumite cercuri. Sunteți pregătită să faceți față situațiilor în care un anumit guvern ar putea încerca să limiteze activitatea EPPO?

LCK: Vorbind în glumă, experiența mea anterioară a fost o pregătire bună pentru acest rol. Presiunea asupra procurorului din România care combate corupția a fost foarte mare. Campaniile de intimidare și hărțuire au fost intense. Desigur, rolul EPPO va fi acela de a cerceta cazuri complexe, în special transfrontaliere. Există posibilitatea ca aceștia să fie implicați în „poziții importante” sau persoane bogate și influente. Dar aici revenim la problema independenței – aceasta este garanția că ne vom face treaba. O altă garanție va fi bugetul EPPO. Dacă nu trebuie să ne limităm activitățile din cauza resurselor insuficiente, vom face o treabă bună. Sper că toți procurorii delegați vor fi independenți, profesioniști și curajoși, cu o integritate ridicată. Dacă vom fi cuplate cu suficiente instrumente legislative pentru a ne face treaba, vom avea toți factorii pentru un EPPO care funcționează bine. Personal, nu îmi fac griji de presiuni, mă descurc foarte bine cu asta. Când am fost numit în funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, am spus că, dacă cineva va încerca să mă influențeze, încearcă să-mi ceară să nu-mi fac treaba sau să încerce să-mi spună cum să investighez cazul, l-aș face public. Voi face la fel în această poziție. În calitate de procuror șef european, nu voi lua instrucțiuni de la nimeni și nu voi respecta independența colegilor mei din EPPO.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te