Ion Iliescu, vedetă în presa internațională, care titrează că va fi judecat pentru crimele din '89

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.04.2019 - 18:22
Ion Iliescu, un criminal, conform Parchetului General/FOTO: stirileprotv.ro

Fostul preşedinte Ion Iliescu urmează să fie judecat pentru "crime împotriva umanităţii" în legătură cu rolul pe care l-a jucat în evenimentele sângeroase care au urmat revoltei anticomunste din 1989, scriu principalele agenţii internaţionale de presă, arată News.ro.

SHARE

„Este vorba despre o mişcare deosebit de importantă pentru justiţia din România, care îşi îndeplineşte o datorie de onoare faţă de Istorie", a declarat luni procurorul general August Lazăr, care a prezentat actul acuzării la Bucureşti, citat de AFP.

După căderea lui Ceauşescu, Iliescu a beneficiat de o mare popularitate, însă sute de persoane au murit în timpul revoltei, iar adversarii lui Iliescu îl acuză că a confiscat revoluţia poporului, relatează REUTERS.

Iliescu este cea mai importantă figură care urmează să fie judecată, alături de Voican-Voiculescu şi Rus, relatează THE ASSOCIATED PRESS, potrivit News.ro.

Citește și Două personaje cheie din decembrie 1989 au scăpat de dosarul Revoluției, trimis în judecată

Parchetul General a anunțat luni că a decis trimiterea în judecată a dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”.

Procurorii au precizat, într-un comunicat de presă, că „prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

1. Iliescu Ion -  fost preşedinte al României,

2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi

3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”.  

Anchetatorii militar au constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

„Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”, se arată în comunicat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.