Grup specializat în proxenetism, camătă şi şantaj din Mangalia, trimis în judecată de DIICOT

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.08.2022 - 15:56
Grup specializat în proxenetism, camătă şi şantaj din Mangalia, trimis în judecată de DIICOT. / FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Grup specializat în proxenetism, camătă şi şantaj din Mangalia, trimis în judecată de DIICOT. / FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT au trimis în judecată 28 de membri ai unui grup infracţional organizat, care a acţionat în municipiul Mangalia timp de 10 ani, între 2011 şi 2021.

SHARE

Potrivit DIICOT, inculpaţii au fost deferiţi justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor, relatează Agerpres. 

"În fapt s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2011 - 17 iunie 2021, pe raza municipiului Mangalia, judeţul Constanţa a acţionat un grup infracţional organizat constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism şi, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracţiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activităţile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracţiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obţinute ilicit, de exemplu camăta şi recurgerea la şantaj în cazul neplăţii sumelor de bani solicitate", se arată în comunicat.

Citește și: Cum a înființat interlopul Țâță „Academia Infractorilor” și cum au jefuit studenții firme celebre

Conform rechizitoriului, membrii grupului infracţional organizat au comis şi infracţiuni cu violenţă, de multe ori concretizate în adevărate scandaluri în public, cu impact social şi mediatic intens. În acest context, o parte dintre ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă, între anii 2011 şi 2021.

"Grupul infracţional organizat a fost iniţiat şi ulterior, constituit, având la bază relaţiile de rudenie şi interesele financiare comune şi a acţionat coordonat timp de mai mulţi ani, atât pe plan intern, cât şi extern, membrii acestuia etalând un nivel de trai ridicat prin deţinerea şi utilizarea de autoturisme de lux, dezvoltarea de afaceri imobiliare prin intermediul altor persoane", se menţionează în comunicat.

Referitor la săvârşirea infracţiunii de proxenetism, DIICOT precizează că au fost identificate 34 de victime care au practicat prostituţia în folosul membrilor grupului infracţional organizat, în România şi în alte nouă state din Uniunea Europeană. Victimele erau recrutate prin metoda "Loverboy".

Mare parte dintre sumele obţinute din practicarea prostituţiei erau trimise prin intermediul serviciilor de transfer de bani. În perioada 2011-2021, suma totală tranzacţionată de către membrii grupului infracţional organizat s-a ridicat la 3.450.650 de dolari, echivalentul a 2.898.546 de euro.

Citește și: Clotilde Armand: PNL și PSD blochează costrustruirea de stații de încărcare pentru mașini electrice

"Cu privire la infracţiunea de camătă s-a reţinut că, în perioada decembrie 2011 - 17 iunie 2021, liderul grupului infracţional organizat şi un alt inculpat, membru al grupului, au dat bani cu împrumut fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, percepând o dobândă lunară între 5 şi 10%. Corelativ, infracţiunea de şantaj a constat în aceea că, în perioada august 2020 - mai 2021, liderul grupului infracţional organizat a ameninţat în mod repetat cu săvârşirea unor acte de violenţă o persoană vătămată, pentru a o determina să îi remită suma totală de 60.000 de euro, compusă din sume pe care acesta i le-a împrumutat persoanei vătămate începând cu luna ianuarie 2017 şi pentru care a perceput dobânzi lunare în cuantum de 10%", mai arată DIICOT.

Referitor la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din cercetări a reieşit că, în mai 2021, a fost falsificat un "Contract de împrumut", prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv că unul dintre inculpaţi ar fi împrumutat o terţă persoană cu suma de 408.825 lei, pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă. Înscrisul a fost folosit la o unitate bancară pentru a justifica transferul sumei de 408.400 lei în contul inculpatului.

Citește și: FOTO Cum „tratează” românul inflația și criza? Își cumpără un McLaren 765LT Spider de 500.000 €

În ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, aceasta a constat, susţin procurorii, în transferarea sumelor de bani obţinute din proxenetism prin numeroase tranzacţii de valoare redusă, urmată de achiziţionarea de bunuri pe numele membrilor grupării sau pe numele unor persoane interpuse şi realizarea unor investiţii în construcţia de imobile, în scopul de revânzării. Erau implicate societăţi comerciale şi se derulau operaţiuni de creditare a respectivelor societăţi, urmate de retragerea de sume de bani în numerar.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra 11 autoturisme de lux, 15 imobile, sume de bani, bijuterii, conturi, părţi sociale, confiscarea specială a sumelor de bani, confiscarea extinsă, dar şi obligarea inculpaţilor la plata sumei de 712.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.

Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare la Tribunalul Constanţa. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te