„Strict din punct de vedere al legii, nu există categorie, pentru că acea categorie a persoanelor care în exercitarea atribuțiilor de serviciu au încălcat drepturile omului, nu mai există, a fost scoasă din lege”, a explicat Nagâț, la Europa Liberă, de ce reverificarea lui Lazăr pe baza documentelor din dosarul penal al dizidentului Iulius Filip nu va avea nici un final.
Ea a amintit că legea a fost schimbată sub guvernarea Tăriceanu, în 2006, în contextul în care Dan Voiculescu fusese declarat colaborator al Securității, iar acum prevede doar ”două categorii, colaboratori ai Securității și lucrători ai securității, pentru aceasta din urmă fiind însă necesar să ai grad”.
„Am procesat la direcția investigații toată dosarele din problema justiției și nu am găsit nimic, nu are dosar de rețea (adică de colaborator al Securității n.r.), nu a fost găsit cu note informative. Nu poate fi pusă sub semnul întrebării acuratețea acelei verificări, a informațiilor și nici a procedurilor de verificare, s-au respectat toate prevederile la emiterea acelei adeverințe. Nu există date în arhive date cu priviere la calitatea de colaborator sau lucrător al Securității, în sensul legi”, a mai arătat membra CNSAS.
Ieri, CNSAS a emis un comunicat în care anunța că va reverifica relația procurorului general Augustin Lazăr cu Securitatea, după ce Lazăr a fost acuzat că nu a semnat eliberarea condiționată din penitenciarul Aiud a dezidentului Iulius Filip.