Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul polițistului Bogdan Gigină. CAB: ”Fapta nu există”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.07.2023 - 16:11
Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Gigină Foto: gov.ro

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost achitat definitiv, miercuri, în dosarul polițistului Bogdan Gigină. Sentința este definitivă. Curtea de Apel București a decis, de asemenea, că ”fapta nu există”.

SHARE

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost achitat definitiv, miercuri, în dosarul polițistului Bogdan Gigină. Sentința este definitivă. Curtea de Apel București a decis, de asemenea, că ”fapta nu există”.

Și în luna martie, Tribunalul București a decis același lucru. 

Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul polițistului Bogdan Gigină. CAB: ”Fapta nu există”

Pe de altă parte, administratorul firmei care nu a semnalizat groapa în care a intrat cu motocicleta Bogdan Gigină a fost condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Citește și: FOTO Achitat în dosarul polițistului Gigină, Gabriel Oprea, la fițe, cu fiul, de 1 Mai, în Mamaia

Instanța a stabilit, de asemenea, plata a 150.000 de euro și 50.000 de lei daune morale pentru familia polițistului.

Minuta ședinței:

Solutia pe scurt: DP 1308/A/ În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge ca nefondate apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casa?ie ?i Justi?ie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi partea civilă Ciuciu (fostă

 Gigină) Ioana Raluca împotriva sentinţei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunţate de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018. În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen. admite apelurile declarate de către inculpaţii

 Mazilu Petre şi S.C. General MPM Impex S.R.L. şi de către părţile civile Gigină Cornel Relucă, Sima (fostă Gigină) Carmen împotriva sentinţei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunţate de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018.

Citește și: Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Mașina avea cel puțin 140 km/h

În baza art. 421 pct. 2 lit. b C.proc.pen. admite apelul declarat de către partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 241/F/06.03.2023, pronunţate de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 33627/3/2018.

Citește și: Gabriel Oprea rămâne cu 10.000 lei pensie specială, după tăierile guvernului. Pierde doar 2.000 lei

Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi:

  1. În rejudecare: În baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedură penală cu referire la art. 1357 şi art. 1382 din Codul civil admite în parte acţiunile civile exercitate de părţile civile Gigină Cornel - Relucă, Sima (fostă)
  2. Gigină Carmen şi Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca împotriva inculpaţilor Mazilu Petre şi General MPM Impex S.R.L. şi, pe cale de consecinţă, dispune obligarea acestora la plata în solidar a următoarelor despăgubiri:

- suma de 25.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Sima (fostă Gigină) Carmen;

- suma de 25.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Gigină Cornel-Relucă;

suma de 60.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Sima (fostă Gigină) Carmen 

Citește și: Nuțu Cămătaru, „înger” pentru Dragnea în pușcărie și pentru Oprea afară, la Popești-Leordeni

- suma de 60.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Gigină Cornel-Relucă;

- suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul B.N.R. din ziua plății efective, reprezentând daune morale către partea civilă Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca.

Menţine măsurile asigurătorii instituite în cauză cu privire la bunurile imobile şi cele mobile aparținând inculpatei General MPM Impex S.R.L., respectiv cu privire la bunurile imobile şi cele mobile aparținând inculpatului Mazilu Petre,

 urmând ca măsurile asigurătorii să fie menţinute până la concurenţa sumelor la plata cărora inculpata General MPM Impex S.R.L, respectiv inculpatul Mazilu Petre au fost obligaţi cu titlu de daune materiale și morale.

În baza art. 276 alin. 2,4 C.proc.pen. obligă pe fiecare dintre inculpaţii Mazilu Petre şi General MPM Impex S.R.L. la plata a câte 7.500 lei către fiecare dintre părţile civile Sima (fostă Gigină) Carmen şi Gigină Cornel Relucă cu titlu de cheltuieli judiciare.

2. Trimite spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti faţă de inculpaţii Mazilu Petre şi GENERAL MPM IMPEX SRL.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. obligă apelanta parte civilă Ciuciu (fostă Gigină) Ioana-Raluca la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare

avansate de stat. Definitivă. Pronunţată prin punerea copiei minutei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei azi, 26.07.2023.

Cum a murit polițistul Bogdan Gigină

Nenorocirea s-a produs în seara de 20 octombrie 2015. Agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o

 hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

Anchetatorii spun că la momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul.

 ”La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, susţine DNA.

În opinia procurorilor DNA, Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această acţiune de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru

 exercitarea unor activităţi – activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

Tot în acest an, Gabriel Oprea a fost achitat definitiv și în dosarul maşinii achiziționate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI. Decizia finală a venit după ce în noiembrie 2021, președintele UMPMV a fost achitat în primă instanță de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te