Fugara Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, rămâne cu condamnarea de patru ani de închisoare

DE Miruna Moldoveanu | 13.01.2021 - 15:03
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT/FOTO: InquamPhotos/Octav Ganea

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, rămâne cu această pedeapsă.

SHARE

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a respins, miercuri, ultima cale extraordinară de atac. Alina Bica, fugară din România, se află în Italia.

Instanța supremă a respins miercuri, ca nefondat, recursul în casație formulat de Alina Bica.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de recurenta inculpată Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 284 din data de 27 noiembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 3067/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurenta inculpată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 160 lei rămâne în sarcina statului", este decizia ICCJ.

Hotărârea este definitivă și a fost pronunțată cu majoritate, existând o opinie separată a judecătoarei Eleni Marcu, în sensul admiterii recursului în casaţie formulat Bica.

Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare - se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare în România, prin acțiuni în instanță.

În iulie 2020, când a fost reținută în Italia, Alina Bica susținea în fața unei instanțe italiene că nu fuge, dar că nu vrea să se întoarcă în România, iar dacă îi va fi confirmată sentința vrea să execute condamnarea în Italia. Presa italiană nota că Alina Bica este în Italia de aproximativ un an, fiind consultant legal pentru companii din zona Brescia, potrivit hotnews.ro.

"Nu am comis nicio infracțiune și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României. Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii, asupra căreia a existat un dezacord puternic între judecători. Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentința este confirmată, vă voi cere să o execut aici în Italia: în România există un singur penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținute au fost condamnate pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare: trebuie să mă confrunt cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare", le-ar fi spus Alina Bica judecătorilor, conform sursei citate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.