Fost fotbalist român, arestat la cererea autorităților din Austria. A pus în circulație euro falși

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.12.2022 - 10:39
Marius Siminic / Foto: ebihoreanu.ro

Fostul fotbalist orădean Marius Siminic a fost arestat provizoriu, pentru a doua oară, la cererea autorităţilor judiciare din Viena, care l-au dat în urmărire internaţională. Este acuzat de falsificare de monedă şi tâlhărie calificată.

SHARE

Potrivit Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 41 ani, fost fotbalist la FC Bihor, FC Liberty, respectiv Diósgyör, a fost ridicat cu o zi înainte de poliţiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciul de Investigaţii Criminale Bihor şi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Potrivit documentelor transmise de autorităţile judiciare austriece, prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare, pe numele lui Siminic s-a emis „un Mandat European de Arestare, pentru infracţiuni contra patrimoniului, prin nesocotirea încrederii și a unor infracțiuni de fals", se precizează în informare.

Citește și: Mașinile pe baterii nu pot satisface toate nevoile. BMW și Toyota pariază puternic și pe hidrogen

Siminic a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele acestuia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, el a fost prezentat unui judecător de drepturi şi libertăţi, care a dispus să fie arestat pentru 15 zile, măsură dispusă provizoriu, până când procurorii vor prezenta traducerea în limba română a mandatului european de arestare, relatează ebihoreanul.ro.

Marius Siminic, cercetat alături de fratele său și un alt orădean. S-au dat drept comercianţi de aur și au folosit bani falși

Din documentele transmise la Oradea reiese că Siminic este cercetat în Austria într-un dosar în care apar şi numele fratelui său, Călin Siminic, și al orădeanului Sorin Balint.

Românii s-au dat drept comercianţi de aur în faţa unei persoane, căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, returnându-i, însă, bancnote de 500 euro false.

Ulterior, când victima lor şi-a dat seama că a fost înşelată şi a vrut să plece cu banii reali, i-a fost smulsă din mână plasa în care se aflau cei peste 100.000 euro. „În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi a supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se mai arată în documentele procurorilor austrieci.

Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale

Acuzaţiile sunt aceleaşi în baza cărora, pe 24 iunie 2021, Curtea de Apel Oradea a emis deja un mandat de arestare provizoriu de 15 zile pe numele lui Siminic.

La expirarea mandatului, când au trebuit să ia o nouă decizie, judecătorii au emis un nou mandat de arestare pe numele lui Marius Siminic, de data aceasta pentru 30 de zile și în vederea predării către autoritățile din Austria. Hotărârea urma să intre în vigoare, totuși, doar după ce acesta îşi finaliza procedurile judiciare din România, unde este judecat pentru delapidare şi înşelăciune, cu un prejudiciu de 848.030 lei în dauna magazinul din Oradea al Mobexpert şi a unor clienţi ai firmei. 

În respectivul caz, lui Siminic i se impută că, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când a lucrat pe post de consilier de vânzări, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te