Forumul Judecătorilor despre decizia CEDO: Toţi factorii responsabili să-şi asume consecinţele

DE Adelina Sahlean | 05.05.2020 - 15:42

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat, marţi, ca toţi factorii responsabili de condamnarea suferită de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să

SHARE

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat, marţi, ca toţi factorii responsabili de condamnarea suferită de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice pe care le deţin.

"Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţiei în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute", se arată într-un comunicat transmis de cele două asociaţii.

Conform sursei citate, decizia CEDO pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile pe care le derulează această instituţie.

Cele două asociaţii apreciază, totodată, că se impune o revizuire rapidă a cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, aşa cum au solicitat în mod repetat Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.