Anda Abiculesi, avocat și președinte al Asociației în Apărarea Ashraf, a depus deja o plângere la procurorul general în numele fostului deținut politic Mohammad Hooshyar Emami, care locuiește în București.
„Am cerut sa fie cercetat pentru torturarea în pușcăria Evin a 20 de jurnaliști condamnați în 2013 de către Mansouri, toți fiind oponenți ai regimului. Încercăm prin aceasta să împiedicăm extrădarea lui în Iran, unde nu este acuzat de crime împotriva umanității.
In Iran este cautat pentru luare de mită și după cum se reglează conturile între grupări, este mai mult ca sigur că o să fie condamnat la moarte. Teheranului nu-i convine ca Mansouri să fie judecat în altă parte, să spună cum funcționează, de fapt, sistemul judiciar corupt, cum se încalcă drepturile omului. Am luat legătura și cu Reporterii Fără Frontiere, să depună plângere la București, să împiedice extrădarea acestuia”, a declarat, pentru Newsweek Romania, Mohammad Emami.
Ceea ce îl implică acum în Iran, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Justiție, Gholamhossein Esmaeili, este acuzația de luare de mită.
Acesta este alături de alți judecători, fiind vizat un fost înalt funcționar judiciar, proces ce a început la Teheran la 7 iunie.
La 11 iunie, pe baza unor informații că Mansouri s-ar afla în Germania, organizația Reporterii Fără Frontiere (RSF) a depus o plângere oficială la autoritățile judiciare federale germane prin care a cerut arestarea lui Mansouri pentru suprimarea și condamnarea la închisoare a zeci de jurnaliști iranieni.
Judecătorul Mansouri și un procuror au dispus reținerea și torturarea a cel puțin 20 de jurnaliști iranieni între ianuarie și martie 2013.
De asemenea, este acuzat că a fost implicat în uciderea jurnalistului Saeed Karimian, un critic al regimului de la Teheran, și că ar fi semnat arestarea membrilor familiei acestuia în aprilie 2017.
Situația judecătorului iranian este foarte complicată și nu se știe nici măcar cum a ajuns acesta în România în plină pandemie a coronavirusului, când granițele erau închise.
În iunie 2018, Mansouri a obținut o viză multiplă pentru spațiul Schengen emis de Ambasada Germaniei la Teheran, potrivit Welt.
NCRI, organizația de opoziție iraniană, care are membri în toată Europa, a urmărit traseul acestuia, după ce a fugit din Iran, în Italia, Germania, apoi în România.
Aici, a apelat la o schemă menită să mai câștige timp, să caute protecția vreunui stat.
Într-un videoclip postat online la 8 iunie, Mansouri, fără să spună unde se află, a declarat că se va întoarce în Iran de îndată ce restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei coronavirusului vor fi ridicate.
„Am încredere deplină în Republica Islamică, în liderul suprem [Ayatollah Ali Khamenei] și în sistemul judiciar”, a spus Mansouri în videoclip.
Potrivit surselor Newsweek Romania, ca să-și arate bunele intenții, Mansouri s-ar fi prezentat la Ambasada Iranului de la București, unde a reclamat o stare de rău, fiind dus la spital. Acolo, surpriză, s-a prezentat poliția și a fost arestat în baza unui mandat emis de Interpol Iran.
Prezentat în instanță la 12 iunie, tribunalul amână cauza și respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de arestare provizorie, în vederea predării, a persoanei solicitate Mansouri Gholam Reza şi dispune punerea de îndată în libertate a acesteia” sub control judiciar pe o perioadă de 30 de zile de la data de 12.06.2020, stabilește ca organ desemnat cu supravegherea persoanei DGPMB – SIC, impune obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul procurorului sau al instanţei.
„Fixează termen la data de 10.07.2020 ora 10:00, pentru prezentarea de statul solicitant a cererii de extrădare şi a documentelor anexe. Persoana solicitată are termen în cunoştinţă. Se va emite adresă la Oficiul Român pentru Imigrări pentru a întocmi un raport cu privire la situaţia respectării drepturilor omului în Iran pe parcursul procedurilor penale şi cu privire la situaţia închisorilor.
De asemenea vor comunica dacă are calitatea de solicitant de azil, statut de refugiat sau beneficiar al protecţiei speciale în România. Se va emite o adresă la Interpol pentru a comunica în ce manieră se va putea face preluarea persoanei solicitate de către autorităţile iraniene în contextul pandemiei Covid 19. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.06.2020”, se arată în încheierea de şedinţă.
Conform unor informații NCRI, Mansouri nu va avea timp să-și aranjeze statutul, el cerând protecția României, pentru că serviciile secrete ale Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) au plănuit să-l răpească pe Mansouri și să-l ducă la Sofia, unde îl va aștepta un avion să-l ducă la Teheran și nimeni nu va mai auzi de el.
IRGC ar fi încercat mai întâi să obțină acordul lui Mansouri de a coopera la „plan” de bună voie, acesta preferând să „se dea prins” la București.
Este posibil ca planul IRGC să fie mai „extins”, potrivit surselor NCRI, și, la Sofia, să existe și un schimb de prizonieri, Mansouri nefiind atât de important pentru vreun stat încât să vrea să-l păstreze. Mai degrabă s-ar dori eliberarea unor prizonieri occidentali deținuți în Iran.
O lipsă de etică judiciară, altminteri un procedeu des utilizat!
Pentru Românnia, ar fi doar un alt caz de inculpat fugit de sub nasul autorităților.