Judecător iranian, arestat la București. RSF îl acuză de torturarea și uciderea unor jurnaliști

DE Adina Mutăr | 13.06.2020 - 22:52

Un judecător iranian acuzat într-un dosar de corupție că ar fi luat peste 500.000 de dolari mită a fost arestat în România, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt Ministerului de Justiție din Iran, Gholamhossein Esmaeili, potrivit The Teheran Times.

SHARE

Gholamreza Mansouri a fost arestat în București și predat Interpol-ului.

„Mansouri anunțase că se va întoarce în Iran și se va prezenta la proces, dar, potrivit investigațiilor noastre, ne-am dat seama că acest anunț nu este serios”, a declarat Esmaeili.

Acesta a precizat că Mansouri nu poate fi transferat în Iran în acest moment din cauza circumstanțelor coronavirusului, dar „acest lucru se va întâmpla în zilele următoare”.

Mansouri se numără printre mai mulți judecători care au fost acuzați de corupție într-un proces de mare anvergură ce îl viza pe un fost înalt funcționar judiciar, proces ce a început la Teheran la 7 iunie.

Într-un videoclip postat online la 8 iunie, Mansouri, fără să spună unde se află, a declarat că se va întoarce în Iran de îndată ce restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei coronavirusului vor fi ridicate.

„Am încredere deplină în Republica Islamică, în liderul suprem [Ayatollah Ali Khamenei] și în sistemul judiciar”, a spus Mansouri în videoclip.


Potrivit Welt, mai multe organizații pentru drepturile omului îl acuză pe Mansouri de crime împotriva umanității.


Joi, 11 iunie, organizația Reporterii fără Frontiere (RSF) a depus o plângere oficială la autoritățile judiciare federale germane prin care a cerut arestarea lui Mansouri pentru suprimarea și condamnarea la închisoare a zeci de jurnaliști iranieni.

Mulți activiști iranieni indicaseră că acesta s-ar afla în Germania.


Judecătorul și un procuror au dispus reținerea și torturarea a cel puțin 20 de jurnaliști iranieni între ianuarie și martie 2013.

De asemenea, este acuzat că a fost implicat în uciderea jurnalistului Saeed Karimian, un critic al regimului de la Teheran, și că i-ar fi reținut pe câțiva membri ai familiei lui Karimian în aprilie 2017.

Mansouri ar scăpa de urmărirea penală în Europa dacă ar fi dus în Iran.

În iunie 2018, Mansouri a obținut o viză multiplă pentru spațiul Schengen emis de Ambasada Germaniei la Teheran, potrivit Welt.

Analistul politic Omid Nouripour a solicitat Guvernului federal să prezinte imediat o cerere de extrădare autorităților române.

„Mansouri nu trebuie să scape de urmărirea penală pentru încălcări multiple ale drepturilor omului”, a declarat acesta pentru Welt.

„Guvernul german ar fi trebuit să impună o interdicție de intrare la nivelul întregii UE în urmă cu doi ani, când a fost clar pentru prima dată că Mansouri se află în Europa.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te