DNA: Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi, sunt urmăriți penal pentru spălare de bani

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.11.2019 - 17:27

Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un, comunicat, că procurorii au dispus extinderea urmăririi penale împotriva lui Gigi Becali și împotriva nepotului său, Vasile Geambazi, sub acuzația de spălare de bani într-o afacere cu un teren cumpărat în Voluntari.

SHARE

„Prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit comunicatului, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

„Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.

Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, susține DNA

Gigi Becali a cumparat un teren de 21 de hectare in comuna Voluntari, în anul 2006. 

Nu l-a păstrat mult şi l-a vândut nepotului său, Vasile Geambazi (foto) cu un milion de euro. Procurorii afirmă că între cei doi a avut loc un schimb de cesionari şi împuterniciri care, la final, s-a încheiat cu Geambazi proprietar al terenului şi cu Gigi Becali împuternicit să ceară de la ANRP despăgubiri pentru acel teren, pe motiv că nu îl putea folosi, transmite site-ul știrileprotv.ro

S-a făcut o evaluare conform căreia terenul valora 20 de milioane de euro. DNA menționează că ANRP nu a vrut să plătească, pentru că activitatea sa era blocată.

Aşa că proprietarul Vasile Geambazi a dat în judecată statul. Ba mai mult, a adus o nouă evaluare din care reieşea că parcela valora de acum 60 de milioane de euro.

El a depus plângerea la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au fost foarte prompţi şi în doar două luni au stabilit termen de judecată, iar într-o singură înfăţişare au şi luat decizia: Geambazi să primească 60 de milioane de euro.

Însă Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Le-a fost respinsă cererea, aşa că decizia Curţii de Apel a rămas în picioare. Definitiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te