DIICOT avertizează că rămâne fără bani și nu mai poate încheia anchetele penale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.02.2019 - 13:02
Felix Bănilă susține că DIICOT nu își va mai putea desfășura activitatea. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a avertizat joi că fondurile alocate instituției nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs.

SHARE

DIICOT subliniază că a primit doar 14,5 milioane de lei, din care două milioane reprezintă fondul de flagrant, ce nu poate fi folosit pentru plata bunurilor și serviciiilor. Necesarul pentru buna funcționare al direcției ar fi de 18 – 19 milioane de lei.

„Menţionăm că, la data de 31.01.2019, D.I.I.C.O.T. înregistrează debite în sumă de 3.595.374,59 lei, astfel că, după achitarea acestora, creditele rămase vor asigura funcționarea instituției pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Datorii semnificative se înregistrează şi la plata serviciilor poştale, de telefonie fixă şi mobilă, servicii de curățenie, service-uri auto si întreținerea si funcționarea echipamentelor”, se arată în comunicatul DIICOT.

Direcția mai atrage atenția că societățile care furnizează utilități (energie electrică, gaze naturale, apă, canal şi salubrizare) au emis somații pentru debranșare de la aceste utilități, în condițiile în care activitatea D.I.I.C.O.T. se defăşoară în 42 de locații.

„Pentru a nu fi debranșate de la utilități, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii, iar în unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achiziționat materiale necesare desfășurării activității”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, o altă cauză care conduce la blocarea activităţii instituţiei o reprezintă faptul că, până miercuri, 6 februarie 2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deşi DIICOT a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât şi Ministerului Finanțelor Publice.

„Ca şi consecinţă, instituţia se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum si a celor restante”, se mai atrage atenția.

DIICOT subliniază și faptul că creditele cuprinse în proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor şi a dotărilor cu mijloacele necesare desfășurării activității celor 50 de polițiști judiciari prevăzuți la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018.

„Precizăm că, încadrarea în structura D.I.I.C.O.T. a acestor polițiști este necesară şi utilă din perspectiva asigurării deplinei funcționari operaționale a instituției şi pentru o apărare socială eficientă împotriva unor fenomene infracţionale grave şi chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul şi consumul ilicit de droguri, traficul de substanţe psihoactive şi traficul de precursori)”, conchide DIICOT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te