Dezbaterea proiectului de desfiinţare a SIIJ, anulată de Ministerul Justiţiei

DE Adelina Sahlean | 24.02.2020 - 13:51

Ministerul Justiţiei (MJ) a decis să întrerupă procedura de dezbatere publică a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), document publicat pe site-ul instituţiei la începutul lunii.

SHARE

Organizarea dezbaterii va fi reprogramată după învestirea unui nou Guvern.

Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, publicat în dezbatere publică, pe site-ul MJ (secţiunea Transparenţă decizională), pe 4 februarie, a fost scos din dezbatere publică, urmând ca organizarea dezbaterii să fie reprogramată, în condiţiile legii, după învestirea unui nou Guvern.

Anunţul de anulare a dezbaterii publice a propunerii legislative vine ca urmare a solicitării făcute vineri de Centrul de Resurse Juridice, potrivit informării publicate de MJ.

"Urmare solicitării din data de 21 februarie 2020 a Centrului de Resurse Juridice, iniţiatorul dezbaterii publice anunţate pentru data de 24 februarie 2020, ora 10, de a se întrerupe procedura de dezbatere publică a proiectului (...), Ministerul Justiţiei comunică anularea dezbaterii publice anunţate, urmând ca organizarea dezbaterii să fie reprogramată, în condiţiile legii, după învestirea unui nou Guvern", scrie în anunţul ministerului.

Într-o scrisoare formulată vineri către ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu, Centrul de Resurse Juridice a solicitat întreruperea procesului de consultare publică a proiectului de lege menţionat, în contextul existenţei unui Guvern interimar, care nu poate îndeplini decât actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

"De asemenea, în cazul încetării mandatului în condiţiile prevăzute de Constituţie (în cazul de faţă demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură), acesta poate să emită numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, respectiv nu poate emite ordonanţe, ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de legi", se mai arată în scrisoarea formulată vineri.

"Procesul de adoptare a unei legi, cu toate fazele descrise mai sus, trebuie nu numai iniţiat dar şi finalizat de către un ministru plin şi nu interimar. Un ministru plin, fie dvs. fie un altul, trebuie să decidă dacă menţine proiectul de lege, care anume din observaţiile făcute de cei interesaţi pot fi însuşite de către acesta, procese urmate de trimiterea spre avizare către celelalte autorităţi", mai scrie în documentul semnat de Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Judiciare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te