Departamentul de Justiţie al Statelor Unite se confruntă cu cel mai mare test al său din istorie

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.08.2023 - 19:56
DoJ al SUA, cel mai mare test din istorie - Foto: Profimedia Images

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii se confruntă cu cel mai mare test din istoria sa, cu un dosar de conspirație electorală, pe care l-a deschis împotriva fostului preşedinte american. Donald Trump.

SHARE

Când Departamentul de Justiție a anunțat cea mai importantă urmărire penală din istoria sa, la Washington, procurorul general Merrick Garland se afla la 257 de kilometri distanță, la o întâlnire cu poliția locală din Philadelphia.

El a ieșit pentru scurt timp, pentru a vorbi despre modul în care decizia de a-l acuza pe Donald Trump, pentru o conspirație menită a a anula alegerile din anul 2020, a venit de la procurorii de carieră și a fost condusă de un avocat special, dedicat „responsabilității și independenței”.

Cu alte cuvinte, nu era vorba despre politică.

DoJ al SUA, cel mai mare test din istorie

Oricât ar încerca Garland însă nu poate scăpa de politica momentului, în care Departamentul de Justiție al unui președinte care candidează pentru a fi reales îl acuză pe principalul său rival politic, favoritul pentru nominalizarea republicană.

Și, deși s-a distanțat de anchetă, de când l-a numit pe consilierul special Jack Smith, în urmă cu 10 luni, Garland are ultimul cuvânt, în chestiunile legate de urmărirea penală a lui Trump, atât timp cât este procuror general.

Departamentul de Justiție se confruntă cu cel mai mare test din istorie., navigând în condiții fără precedent în democrația americană, în timp ce se confruntă cu atacurile necruțătoare asupra propriei sale credibilităţi și cu sistemul electoral american.

Citeşte şi: Donald Trump ignoră dosarele în care e implicat, în perspectiva caucusului republican

Succesul sau eșecul cazului are potențialul de a afecta statutul departamentului, în anii următori.

„În termeni măreți, acesta este un moment istoric cu adevărat uriaș pentru Departamentul de Justiție”, a declarat Wendy Weiser, vicepreședinte pentru Programul Democratic, de la Centrul Brennan pentru Justiție.

Președintele Joe Biden a încercat să se distanțeze de Departamentul de Justiție, pentru a evita orice aparență de amestec, atunci când agenția nu îl cercetează doar pe Trump, ci și pe fiul său, Hunter.

Citeşte şi: Procesul lui Trump privind documentele clasificate este programat în mai 2024

Dar va deveni mai dificil și pentru Biden. Orice spune despre insurecția din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliu, de acum înainte ar putea complica lucrurile pentru procurori. Și orice proces este probabil să aibă loc pe fundalul alegerilor prezidențiale din anul 2024.

Cel mai recent rechizitoriu este al treilea dosar penal depus împotriva lui Trump, în acest an, dar primul care încearcă să-l facă responsabil penal pentru eforturile sale de a se agăța de putere, în săptămânile dintre pierderea electorală și atacul de la Capitoliu, care a uimit lumea.

El a pledat nevinovat în fața unui judecător federal și i s-a ordonat să nu vorbească despre caz, cu potențialii martori.

Citeşte şi: Trump vorbește "kremlineza". Livrarea armelor către Ucraina, calea către Al Treilea Război Mondial

Trump a spus că nu a făcut nimic rău și l-a acuzat pe Smith că a încercat să-i zădărnicească șansele de a se întoarce la Casa Albă, în 2024. Trump și alți republicani au criticat ancheta și Departamentul de Justiție, în general, susținând un sistem de justiție pe două niveluri, conform Associated Press.

„Încă o zi neagră în America, când Joe Biden continuă să armeze Departamentul său corupt de Justiție, împotriva principalului său oponent politic, Donald J. Trump”, a declarat reprezentantul republican Elise Stefanik.

Însuși Departamentul de Justiție al lui Trump a fost supus plângerilor de politizare, atrăgând critici puternice, deoarece ancheta federală privind interferența electorală a Rusiei, din anul 2016, i-a pus pe procurori în centrul scenei și a tras scandalurile pe care Trump le-a valorificat, ca dovadă a unui stat paralel, care operează împotriva lui.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te