UPDATE CAB amână pentru luni decizia redeschiderii dosarului 10 August

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.08.2020 - 16:06
Foto: Reuters

UPDATE: Curtea de Apel București (CAB) a amânat pentru luni discutarea cererii DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul 10 August.

SHARE

CAB a decis că şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces, conform Agerpres. 

---

Curtea de Apel București discută astăzi de la ora 14 confirmarea deciziei de redeschidere a anchetei din dosarul privind violențele jandarmilor de la mitingul Diasporei din 10 august 2018, potrivit portalului instanțelor.

Procurorul-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat marți soluția de clasare dispusă de procurorul de caz împotriva șefilor jandarmeriei, dar decizia lui Hosu trebuie confirmată de instanță.

Dacă instanța de va fi acord cu redeschiderea anchetei, dosarul se va întoarce la Parchetul Militar, de unde DIICOT preluase cazul în 2019. Avocații șefilor jandarmeriei au făcut cereri de amânare a ședinței de azi, potrivit surselor G4Media.ro.

Mai multe grupuri civice au organizat proteste în fața DIICOT, în semn de protest față de clasarea recentă a dosarului deschis după ce autoritățile române au înăbușit violent mitingul din august 2018 împotriva guvernării PSD.

Manifestanții au purtat viziere pe care erau lipite chipurile lui Carmen Dan, senatoarea PSD care era ministru de interne la 10 august 2018, cel al colonelului de Jandarmerie Paraschiv, despre care se crede că a coordonat în teren diversiunile scăldate în violență la manifestațiile de protest din urmă cu doi ani. Și chipul actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), precum și cel al șefei DIICOT, Georgiana Hosu, au fost purtate la protestul de miercuri.

Clasarea dosarului 10 august a fost contestată în Justiție de Marian Rădună, un cunoscut membru al mișcării Rezist. El a depus o plângere în acest sens la Parchetul General, care, conform procedurii, ar trebui să fie cercetată de către procurori.

De asemenea, este posibil ca și oricare dintre cei peste 500 de cetățeni care au depus în vara lui 2018 plângeri la Parchetul General după ce au suferit traume sau au fost intoxicați cu gaze lacrimogene, să conteste clasarea de către DIICOT a dosrului 10 august.

Dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT după doi ani de investigații, decizia procurorilor lăsând nerezolvate acuzațiile la adresa Jandarmeriei, care, la vremea respectivă, a intervenit cu gaze lacrimogene în exces și tunuri cu apă asupra a peste 100.000 de protestatari adunați în Piața Victoriei, care solicitau pașnic demisia Cabinetului Dăncilă. Sute de oameni au reclamat atunci intoxicații care au durat mai multe zile, leziuni și traumatisme suferite de pe urma intervențiilor fără avertisment ale jandarmilor.

Procurorii DIICOT au arătat că nu se susține acuzația formulată în dosar de jandarmi și de lideri ai PSD potrivit cărora protestul diasporei de la 10 august 2018 ar fi fost o încercare de lovitură de stat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te