EXCLUSIV Cum au scăpat rușii de la Lukoil de acuzațiile de fraudă fiscală și spălare de bani

DE Stelian Negrea | Actualizat: 13.04.2022 - 15:52
Vladimir Putin și Vagit Alekperov, într-o întâlnire la Kremlin. Foto credit: kremlin.ru

Filiala Lukoil România a scăpat definitiv de dosarul penal în care era acuzată de evaziunea fiscală și spălare de bani. În joc erau 1,7 miliarde de Euro, dublul bugetelor anuale ale celor patru servicii de informații românești.

SHARE

A fost practic cel mai important dosar de fraudă fiscală din istoria post-decembristă.

Parchetul Tribunalului Prahova a clasat definitiv acuzațiile și a închis practic dosarul penal. Toți inculpații din acest dosar fuseseră achitați de instanțele din Prahova însă, în mod suprinzător, acesta fusese redeschis în urmă cu doi ani.

Acum este închis definitiv.  

Închis, redeschis, clasat

“Dosarul penal nr. 544/P/2018 privind S.C. Petrotel Lukoil SA și alții a fost finalizat prin dispunerea clasării cauzei în temeiul prevederilor art. 16 alin. (1) lit. b) din Codul de Procedură Penală“, se arată într-un răspuns al Parchetului Tribunalului Prahova pentru Newsweek România. Procurorii prahoveni nu au precizat însă când anume au clasat acest megadosar: între noiembrie 2020, când au redeschis dosarul, și ziua de luni (11.04.2022 n.r.) când au trimis răspunsul către Newsweek România.

Articolul invocat de procurori precizează că “acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există“.

“În cauză au fost efectuate cercetări privind infracțiunile de evaziune fiscală, prev. De art. 9 alin. (1) lit. c) din legea 241/2005 și de spălare a banilor, prev. De art 29 alin. (1) lit. a) din legea 656/2002 (în vigoare la data pretinselor fapte). Măsurile asiguratorii dispuse în cauză au fost ridicate în cursul cercetărilor“, precizează procurorii prahoveni. Toți inculpații din acest dosar fuseseră achitați în 2018 de Tribunalul Prahova după ce dosarul de evaziune fiscală și de spălare de bani mai fusese o dată închis în 2017.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Petrolului din Norvegia: Nu avem Gazprom, exploatăm în beneficiul nostru

Lukoil România face parte din corporația rusă controlată de oligarhul Vagit Alekperov, un apropiat al Kremlinului. Alekperov se află pe lista sancțiunilor internaționale aplicate apropiaților lui Vladimir Putin, președintele rus, pentru sângerosul război pe care armata Kremlinului îl duce în Ucraina.

Rețeta evaziunii

Procurorii anticorupție au acuzat Lukoil România în urmă cu opt ani că a raportat numai pierderi în perioada 2011-2014.

Asta pentru că vindeau la prețuri mai mici decât costurile combustibilii de la rafinăria din Prahova către alte filiale din întreaga lume. “Este evident că Petrotel Lukoil nu și-a stabilit ca obiectiv să realizeze profit în România, acesta fiind externalizat atât către societăți din cadrul grupului cât și către mai multe societății off-shore (…) În fapt politica de afaceri practicată de Petrotel Lukoil a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe“, se arăta în rechizitoriul din 2014 prin care procurorii trimiseseră în judecată Lukoil Holdings BV Atrium, acționarul majoritar al Lukoil România SA, o serie de directori ai acestei companii, cetățeni români și ruși, dar și rafinăria Petrotel Lukoil.

Doar din relațiile comerciale cu propriul trader Litasco SA Geneva, Petrotel-Lukoil, compania care operează rafinăria din Ploiești, a avut în cei trei ani un deficit financiar de 4,3 miliarde euro.

Compania locală a cumpărat țiței de la cea elvețiană în valoare de 11,27 miliarde euro și a livrat, la schimb, combustibili de 15,58 miliarde euro.

Practica, susțin procurorii, prejudicise atât bugetul de stat, cât și rafinăria grupului. În plus, rafinăria a fost nevoită să contracteze împrumuturi la costuri exorbitante de la alte companii din grupul Lukoil.

“Prin practicarea unor preţuri de vânzare inferioare costurilor de producţie determinate, stabilite şi urmărite de administratorii S.C.Petrotel Lukoil S.A., societatea comercială  s-a decapitalizat  iar pentru a susţine fluxurile de fabricaţie a fost  „ obligată „ să se împrumute de propria politica practicată , fapt ce s-a şi petrecut , astfel că în perioada anilor  2008 – 2014 S.C.Petrotel Lukoil S.A. a împrumutat de la  Lukoil Europe Holding BV – Olanda (acţionar majoritar al societăţii ) , suma de 1.845.100.883 USD şi 514.908.316 euro , sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010 – 2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societăţii“, se preciza în același rechizitoriu.

Citește și: DOCUMENT Gigantul TMK, controlat de ruși, cere Guvernului României să fie scos de sub sancțiuni

Aceste împrumuturi nu au folosit în nici un fel rafinăriei din Ploiești ci i-a adus doar dobânzi de plată către acționarul său majoritar.

“Efectiv prin aceste manopere generatoare de pierderi, se creară necesitatea, ca și opțiune de funcționare, accesării de noi credite de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda, prin care se menține o stare de îndatorare în detrimentul societății“, mai notau procurorii care realizaseră initial dosarul de evaziune fiscal și spălare de bani.

În schimb, statul român a ajutat rafinăria Lukoil din Ploiești a beneficiat de înlesniri fiscale de la statul român chiar în perioada în care provoca pierderile de 1,7 miliarde de euro bugetelor publice.

Fiscul i-a acceptat amânarea la plată a TVA în valoare de 3,95 miliarde lei.

Apărarea lui Ponta

Fostul premier al României, Victor Ponta, a fost unul dintre cei mai vocali apărători ai Lukoil în litigiul pe care aceștia îl aveau cu procurorii români.

“Totuși aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte ... bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din Romania", a spus Victor Ponta, iar apoi a adăugat: "Dar justiția e independentă, își face datoria și bănuiesc că dacă se întâmplă ceva rău cei 3.500 de oameni or sa vina la mine ca asa e cu justitia“, afirma la vremea respective Ponta.

De altfel, unul dintre cei care au fost alături de Lukoil a fost fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, prietenul și unul dintre cei mai importanți sponsori ai lui Ponta din timpul campaniei prezidențiale din 2014.

Ghiță s-a aflat alături de reprezentanții Lukoil la cel puțin o întâlnire a acestora cu reprezentanții Ministerului Economiei pentru a discuta pe marginea acuzațiilor aduse de procurori în 2014 companiei rusești.

În pofida acestor declarații ale fostului premier în acest dosar, procurorii Parchetului Tribunalui Prahova au declarat pentru Newsweek România că acum nu au fost făcute presiuni din partea nimănui în acest dosar: “Referitor la solicitarea dvs. de a preciza dacă au existat “presiuni din partea politicienilor locali sau de la nivel central de a închide acest dosar sau din partea altor autorități ale statului” precizăm că procurorii sunt independenți în cercetările efectuate și în soluțiile depuse, supunându-se numai legii și că nu au existat “presiuni“ asupra procurorilor de natura celor evidențiate de dvs. “

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te