Ana Birchall: De ce nu se înghesuie prea mulţi procurori la DNA și DIICOT

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.07.2021 - 10:29
Ana Birchall îl acuză pe Stelian Ion că nu a făcut nimic la Justiție. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall susține că sunt suficienți procurori calificați să lucreze la DNA și DIICOT, dar aceștia nu vor din cauză că măsurile abuzive impuse de PSD nu au fost încă eliminate de ministrul Justiției.

SHARE

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a scris că în sistemul judiciar sunt peste 900 de procurori care deţin grade profesionale de parchet de pe lângă Curte de Apel şi de pe lângă Înalta Curte și cel puţin 1.400 de procurori cu peste 10 ani vechime (condiție, potrivit legii actuale, pentru a fi numiţi la DNA şi DIICOT).

Totuși, afirmă fostul ministru, actualul demnitar șef de la Justiție Stelian Ion se plângă că nu găsește desti procurori pentru cele două instituții și vrea diminuarea la 7 ani a condiției de promovare. 

„Adevărul este ca în loc să se văicărească arătându-şi neputinţa şi confirmând neştiinţă de carte, domnul ministru Stelian Ion ar trebui să se întrebe în fiecare zi de ce nu se înghesuie prea mulţi procurori din cei 900 + 1400 (procurori care AZI îndeplinesc condiţiile) să activeze la DNA şi DIICOT!

Citește și: EXCLUSIV Omul din spatele after-poll-ului corect din Moldova: Au fost fraude masive, voturi vândute

De ce nu doresc procurorii să lucreze la DNA şi DIICOT, domnule ministru? Să fie oare tergiversarea modificărilor legislative care se impun şi pe care dvs. le „iniţiaţi" şi „adoptaţi" DOAR în declaraţii publice şi exerciţii de PR personal sau le trimiteţi la CSM că nici după 2 săptămâni să fiţi obligat să le retrageţi pentru că le-aţi trimis FĂRĂ să ştiţi şi să respectaţi legea, domnule ministru? Eu cred că da!

Să fie oare şi faptul că dvs. domnule ministru, în loc să iniţiaţi şi să adoptaţi proiecte de legi care să încurajeze procurorii cu experienţa să promoveze şi să activeze la DNA şi DIICOT (de exemplu salarizarea procurorilor să aibă în vedere locul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi nu gradul profesional obţinut în urma examenelor de promovare pe loc, acesta din urmă oferind doar o vocaţie la promovare pentru că nu este deloc ok că un procuror cu grad de Înalta Curte să primească un salariu pentru acest grad dar să îşi desfăşoare activitatea la un tribunal de exemplu, nu?;

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

sau o altă modificare legislativă în sensul unificării şi simplificării procedurii de numire la DNA şi DIICOT) pare că urmăriţi să aduceţi în structurile specializate procurori fără experiența profesională, eventual uşor de manipulat dar care nu vor reuşi să instrumenteze dosare complexe privind infracțiuni grave pentru că nu au expertiza necesară, care aduc prejudicii grave societăţii în general şi cetăţenilor în special!? Ce veţi face mâine, domnule ministru, dacă CCR va admite sesizarea formulată de TOŢI judecătorii de la Înalta Curte??”, a scris Ana Birchal. 

Aceasta îl acuză pe Stelian Ion că nu a făcut nimic în mai mult de 6 luni de zile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te