Ambasada SUA la București salută publicarea Raportului Departamentului de Stat al SUA despre traficul de persoane, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook.
„Biroul pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane redactează și publică acest raport amplu în fiecare an. Raportul reprezintă un element esențial al eforturilor noastre de a combate flagelul traficului de persoane și al sclaviei moderne, în toate formele pe care le îmbracă.
Conform Raportului, în ultimul an, România a făcut progrese semnificative. Nu mai este pe Lista de Monitorizare de la Nivelul al Doilea, ci a trecut la Nivelul al Doilea. România, la fel ca toate celelalte națiuni, inclusiv Statele Unite, poate face mai mult pentru a preveni traficul de persoane, pentru a ajuta și sprijini victimele și pentru a angaja răspunderea penală pe cei care își tratează semenii ca pe o pradă. S-au făcut progrese reale, în ceea ce privește eforturile sporite ale instituțiilor din domeniul aplicării legii, asigurarea unui nivel mai ridicat de protecție și asistență pentru persoanele exploatate – mai ales pentru victimele minore și în privința măsurilor preventive.
Este nevoie de măsuri suplimentare susținute și, în acest sens, salutăm și aplaudăm parteneriatul cu International Justice Mission, Organizația Internațională pentru Migrație și cu numeroase ONG-uri, lideri și funcționari publici implicați, din România. Salutăm implicarea Ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, a Secretarului de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Romania Bogdan Despescu, a Consilierei de Stat Maria Madalina Turza, a Procurorului General Gabriela Scutea Ministerul Public, a Procurorului-șef al Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Oana Pâțu și a Directorului Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane Maximilian Nicolae. Facem apel la acești reprezentanți oficiali să continue progresele și această luptă importantă”, arată Ambasada SUA la București.
Raportul poate fi citit AICI
Ambasada SUA salută scoaterea României de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane
În anunțul postat aseară, ministrul Lucian Bode anunța că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane, iar Raportul anual al Departamentului de Stat „conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an".
„Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate. Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen", a scris Lucian Bode într-un mesaj pe Facebook.
El a mai precizat că eforturile României din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt "o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel".