Casele, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, se aflau pe străzile Ion Țăranu 5 și Arionoaia nr. 34, și au fost demolate în 1984.
Casa de pe Ion Țăranu 5, colț cu Arionoaia 34, cu o lună înainte de demolare. Mai 1984. Arhiva familiei Stroe
Patru generații ale familiei Stroe au trăit în cele două case. După demolare, familia a primit despăgubire de la statul comunist 70.000 de lei, contravaloarea unei Dacii.
Inginerul Mircea Stroe (77 de ani) și profesorul universitar Radu Stroe (78 de ani) au povestit, într-un interviu pentru revista Newsweek România, despre casele în care au trăit jumătate din viață, despre dramele trăite de locuitorii cartierului Uranus, cărora autoritățile nu le-au cerut scuze nici până în ziua de astăzi, despre oamenii care s-au spânzurat de disperare, despre o lume pierdută.
Un act al casei din strada Ion Țăranu 5, din 1907. Arhiva familiei Stroe
Arhiva familiei Stroe.
Comuniștii nu s-au mulțumit doar să le dărâme casele locuitorilor din Uranus, ci au urmărit și să distrugă relațiile între familii și vecini. Un prieten al celor doi frați, care a cerut ca vecinii să primească apartamente aproape unii de ceilați, a primit răspunsul că trebuie „sparte găștile”. Așa, și familiile celor doi frați Stroe au fost despărțite: un frate a primit apartament pe Șoseaua Olteniței, celălalt, la Obor.
„De câte ori trecea Ceaușescu și făcea semn cu mâna, știam că vor fi demolări”, a povestit Radu Stroe, care n-a primit nici un fel de despăgubire din partea statului român pentru că i-a fost demolată casa.
Străzile Ion Țăranu și Arionoaiei, în anii 1940. Arhiva familiei Stroe
Mircea Stroe și-a amintit cum a dormit cinci nopți în casa lui, rămasă fără tavan, cu toporișca lângă pat, de teama hoților.
Povestea familiei Stroe și a casei de pe Ion Țăranu 5 a fost prezentată pentru prima dată în cadrul proiectului „Uranus Acum”.
Citește și: Oana Suciu: „În cartierul Uranus s-au demolat nu numai niște case, ci și niște vieți“