Legenda cetăților din Arad „construite” de trei surori: Fecioarele s-au transformat în șerpi albi

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.08.2023 - 19:44
Cetatea Șoimoș, imagine cu caracter ilustrativ - Captură video/ Youtube

O legendă spune că Cetatea Şoimoş împreună cu Dezna şi Şiria au fost construite de trei surori. Acestea s-ar fi transformat în șerpi albi.

SHARE

Una dintre cetăţile judeţului Arad vizitate de către turişti este şi Cetatea Şoimoş. Despre cetate sunt foarte multe legende şi povestiri. O legendă spune că Cetatea Şoimoş împreună cu Dezna şi Şiria au fost construite de trei surori.

Legenda cetăților din Arad construite de trei surori: Fecioarele s-au transformat în șerpi albi

Prima spuse: „Dacă mă ajuta Dumnezeu cetatea mea va fi terminată mâine”. A doua spuse şi ea: „şi cetatea mea va fi gata mâne cu ajutorul lui Dumnezeu. Cea de-a treia sora spuse sfidător: „Chiar dacă nu mă ajută Dumnezeu şi cetatea mea va fi gata mâine”.

Drept pedeapsă pentru necredinţa ei, după ce meşterii terminară construcţia, cetăţile s-au prăbuşit. Fecioarele s-au transformat în trei şerpi albi purtând o coroană şi o cheie de aur în gură.

Citește și: Mănăstirea-cetate din Apuseni unde se trăiește ca pe muntele Athos. Femeile nu au voie să intre aici

Legenda mai spune că şerpii apar în fiecare an aşteptându-şi eliberatorul care să le ia coroanele şi cheile. De abia atunci se vor transforma din nou în fete şi cetăţile se vor înălţa din nou în toată splendoarea.

Mai circulă poveşti din care reiese că cele trei cetăţi sunt legate printr-o reţea de tuneluri dar e destul de greu credibil dată fiind distanţa dintre ele. Totuşi este sigur că a existat un tunel care ducea de la cetatea Şoimoş la râul Mureş.

Istoria celor trei cetăți

Cetatea Şoimoş a fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. La începutul secolului al XIV-lea, respectiv după 1315, Şoimoş ajunge cetate regală. Donată în repetate rânduri către familiile nobiliare ale vremii, fortificaţia ajunge în anul 1446 în mâinile lui Ioan de Hunedoara, stăpânirea ei fiind oficializată abia în 1453, de către regele Ladislau al V-lea, potrivit cetateașoimoș.ro.

În vremea regelui Matia Corvin, cetatea a fost zălogită, trecând prin mai multe mâini, până a ajuns la fiul bastard al acestuia, Ioan Corvin. Prin el va ajunge în mâinile magnatului Gheorghe de Brandenburg. Pe lângă personalul obişnuit, în timp de pace, doar 12 oşteni păzeau cetatea, scrie într-un document din anii 1513-1514. În aceeaşi vreme, domeniul cetăţii cuprindea 95 de aşezări.

Citește și: Misterioasele ruine ale Mănăstirii Bociulești, unde boierilor li se tăia capul. Cum a fost blestemat

Ca şi alte cetăţi din zonă, fortificaţia Şoimoş a fost asediată şi cucerită de către armata de ţărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetăţii s-a alăturat răsculaţilor. După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Ioan Szapolya a ocupat-o în folosul său direct. 

Câţiva ani mai târziu a devenit reşedinţă princiară pentru Ioan Sigismund Szapolya şi pentru mama sa, regina Isabela. A fost ocupată în 1552 de turci şi apoi eliberată de creştini în 1595.

La început de secol al XVII-lea a devenit o bază militară otomană, până în anul 1688. Istoria Cetăţii Şoimoş se opreşte în 1788, când a fost părăsită şi demolată. Cetatea se află la aproximativ 35 de kilometri de Arad, potrivit adevărul.ro.

Cetatea Dezna

A fost ridicată în secolul al XIII-lea de către nişte nobili ai locului, fiind transformată în 1318 în reşedinţă regală sub Carol Robert de Anjou. A fost un punct important de rezistenţă anti-otomană după cucerirea cetăţilor Timişoara (1552) şi Ineu (1566). 

Străjuia intrarea în Munţii Apuseni. A fost cucerită de turci doar pentru 22 de ani, între 1574-1596. A început să se ruineze după ce a fost din nou cucerită de turci, în 1658.

Citește și: Povestea Cetății Făgăraș, unde a locuit și avea „scaunul” Mihai Viteazul: Aici se făceau banii

O legendă spune că cetatea ar fi fost aruncată în aer de o fată creştină care a refuzat să se lase roabă şi dusă în harem de către turci. Fata ar fi făcut să explodeze depozitul cu praf de puşcă. Urmele unei explozii au fost descoperite de cercetători.

Cetatea Dezna este situată lângă staţiunea Moneasa  – „Perla Munţilor Apuseni” de la poalele Munţilor Codru-Moma, potrivit glasularadului.ro.

Cetatea Şiria

Cetatea Şiria datează din secolul al XIII-lea, zidită pe Dealul Cetăţii (496 m), de unde domină regiunea din jurul localităţii Şiria.

Rolul îndeplinit de cetate era strategic, de apărare şi economic având arondate 110 sate. Arhitectura cetăţii are câteva părţi: corpul central clădit pe o stâncă de formă neregulată ovoidală cu diferenţe de nivel. 

La vest peretele este lung de 24 m, înalt şi cu găuri. Spre nord se văd rămăşitele unui donjon (turn).

Prima atestare sigură a cetăţii Şiria este făcută abia din anul 1318. A fost, vreme îndelungată, o cetate a coroanei, asociată cu Comitatul Zarandului.

Citește și: Satul din Transilvania, cu peisaje ca din basme, unde localnicii se temeau de uriași. Cum se apărau

De la început a dispus de un domeniu important, în care voievozii şi cnejii români erau rânduiţi în slujirea ei. De la 1390 trece în mâini private. A fost în stăpânirea despotului sârb Gheorghe Brancovici din 1439. În anul 1453 cetatea este preluată de către Ioan de Hunedoara, guvernator al regatului.

În a doua jumătate a secolului al XV-lea, cetatea a fost deţinută de Matia Corvin. În 1464, regele Matia Corvin dăruieşte aceeaşi Cetate Şiria familiei Bathory, care, prin Ştefan, a avut mult timp demnitatea de voievod al Transilvaniei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te