"Aceștia au fost lipsiți ilegal de libertate, interogați abuziv, maltratați și umiliți în secții de poliție și în unitățile militare din Măgurele și Băneasa, ca și restul celor reținuți pentru participarea la protestele antiguvernamentale din Piața Universității.
Minerii însoțiți de oameni în uniformă au făcut percheziții ilegale în cartierele Colentina, Ferentari, Rahova și în Voluntari, au devastat locuințe și au jefuit. Există și acuzații de viol", a scris istoricul Adrian Cioflâncă, membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Istoricul a menționat că proiectul "Capete infierbâtate" a adus acest subiect în fața opiniei publice. Celor din proiect le aparține și estimarea numărului romilor din totalul de victime.
"Personal, am aflat de violențele împotriva romilor, din timpul mineriadei din 1990, pe când lucram la IICCMER, în perioada 2010-2012.
Am văzut un tabel în excel, aflat atunci în lucru, cu informații extrase din dosare clasate de la Parchetul Militar obținute prin legea accesului la informații de Asociația 21 Decembrie. Tabelul a fost întocmit de polițista judiciară Gina Radu, colaboratoare a IICCMER și a procurorului militar Dan Voinea. Povestea fiecărei victime victime este reconstituită cu declarații și documente", a precizat Adrian Cioflâncă.