FOTO Cuțit din Epoca Bronzului, descoperit într-o zonă sacră a României. E vechi de peste 4.000 ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.01.2024 - 20:26
FOTO Cuțit din Epoca Bronzului, descoperit într-o zonă sacră a României. E vechi de peste 4.000 ani - Foto: Facebook/ Ciprian Chiriac
FOTO Cuțit din Epoca Bronzului, descoperit într-o zonă sacră a României. E vechi de peste 4.000 ani - Foto: Facebook/ Ciprian Chiriac

Un ghid turistic a descoperit cu detectorul de metale un cuțit din Epoca Bronzului, vechi de peste 4.000 de ani. Aceste obiecte ar fi fost făurite pentru scrijelirea pereților grotelor.

SHARE

Un cuțit vechi de peste patru milenii, din bronz, a fost descoperit de un căutător de metale într-o pădure din Nehoiu, Buzău, în proximitatea așezărilor rupestre de la Curbura Carpaților.

Cuțit din Epoca Bronzului, descoperit într-o zonă sacră a României. E vechi de peste 4.000 ani

Aici sunt grote cu însemne vechi scrijelite pe pereți, încă nedescifrate, între care și reprezentări ale unor pumnale akinakes, vechi de peste 2.000 de ani.

Obiectul din bronz a fost detectat într-o zonă împădurită de pe raza localității Nehoiu, lângă ansamblul de schituri rupestre din Bozioru - Brăeşti - Colţi.

„După ce am reușit să identific două puncte de hotar, la o hotărnicie de delimitare a moșiei Colțenilor din jurul anului 1800 (...) pe o culme de deal, la o adâncime de 30 centimetri, un cuțit de bronz din epoca bronzului”, a scris Ciprian Chiriac, ghid turistic din comuna Colți și, mai nou, deținător autorizat al unui detector de metale.

Citește și: Misterul spadei de aur descoperită în România. E veche de 3.700 ani și e unicat în Europa

Ciprian Chiriac a mers cu obiectul dezgropat de el la Muzeul Județean de Istorie, unde i s-a confirmat că este un cuțit din epoca bronzului, vechi așadar de peste 4.000 de ani.

A predat lama din bronz Direcției de Cultură și urmează să primească o recompensă, după evaluarea descoperirii, potrivit historia.ro.

„Tipul acela de cuțit este greu de crezut că era folosit ca armă, sau doar ca armă. Era un cuțit cel mai probabil de uz casnic și de uz vânătoresc. Dar acum să nu înțelegem că se duceau să vâneze lupi cu acel cuțit, ci la treburi mărunte.

Noi știm sigur că în epoca bronzului oamenii erau organizați în familii și, de ce nu, nu putem exclude o organizare tribală”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Cuțitele din epoca bronzului aveau lame turnate sau bătute din bronz. Nu aveau performanțele și calitățile tehnologice ale celor moderne. Ele puteau fi ascuțite, dar nu la fel de eficient precum cele contemporane.

Pentru timpurile lor, cuțitele din epoca bronzului au reprezentat un avans semnificativ în tehnologia prelucrării metalelor și au jucat un rol important în dezvoltarea uneltelor și armelor în acea perioadă istorică.

Citește și: Enigma sabiei lui Ștefan cel Mare: Arma primită de la Papa să salveze creștinătatea a ajuns la turci

„Aceste cuțite erau turnate în tipare din piatră. Noi, în muzeu, în sala de epoca bronzului, avem expuse tipare din două părți sau o parte.

Erau șlefuite și se foloseau cutele, asemenea pietrei de coasă. Aveau mâner, iar atunci exista obiceiul de a le încastra într-un lemn, corn sau os”, spune Daniel Costache.

O zonă sacră?

Pentru istorici, astfel de descoperiri vin în sprijinul teoriei privind locuirea din vechi timpuri în acest areal muntos, considerat Athosul României.

Aici sunt grote cu însemne vechi scrijelite pe pereți, încă nedescifrate, între care și reprezentări ale unor pumnale akinakes, vechi de peste 2.000 de ani.

În locurile acestea au trăit civilizaţii care se lasă cu greu descifrate. Datele arheologice prelucrate până în prezent evidenţiază perioade diferite de locuire, mergând până în epoca bronzului, cultura Monteoru, sau începutul primei epoci a fierului, Hallstatt, atestarea documentară certificând însă doar perioada care începe cu secolul XVI.

Citește și: Misterul „tălpii de OZN” dintr-un muzeu din România. Ar avea 80.000 ani vechime. Ce reprezintă ?

Cea mai veche aşezare rupestră este grota numită Fundul Peşterii, locuită încă dinainte de apariţia creştinismului.

Istoricii şi teologii susţin că aceasta arată că "unele sihăstrii au apărut în epoca pre-geto-dacică", formând o zonă sacră, unde se adorau armele, apa şi soarele, potrivit adevărul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te