Un tezaur dacic din argint, cu o greutate de aproximativ 550 de grame, a fost descoperit în comuna Breaza (Beresztelke), în județul Mureș.
Colecția de șase bijuterii a aparținut probabil unui membru proeminent al aristocrației dace, fie el masculin sau feminin, a anunțat Muzeul Județean Mureș, pe Facebook.
Descoperirea a fost făcută de doi căutători de comori care au folosit detectoare de metale, a relatat Transtelex.
Descoperirea unei comori de 2.000 de ani confirmă prezența dacilor în Mureș. Maghiarii: Excepțional
Potrivit unui comunicat al muzeului, fiecare dintre cele șase piese de argint găsite la Beresztelke (Breaza) este unică.
Setul include o brățară împodobită cu motive vegetale, o pereche de fibule, o fibulă mai mică cu patru noduri, un colier decorat cu trei pandantive triunghiulare și o curea realizată din plăci ovale, însoțită de o placă dreptunghiulară cu motive solare.
Citeşte şi: Un detector de metale de 1.000 lei îți poate aduce zeci de mii de €. Cum intri în posesia aparatului
Beresztelke, cum îi spun maghiarii de la DailyNewsHungary, Breaza pentru noi, se află în județul Mureș, la aproximativ cinci kilometri de Reghin.
Conform celui mai recent recensământ din România, din cei 1.180 de locuitori ai satului, 490 s-au identificat ca fiind maghiari.
Citeşte şi: Comoară antică uriașă, descoperită în România de un arheolog amator. Tezaurul, estimat la 150.000 €
În declarația muzeului, se menționează că, deși nu este clar dacă comoara de 550 de grame a aparținut unui bărbat sau unei femei, natura ceremonială și măiestria obiectelor sugerează că proprietarul deținea un statut înalt.
O brățară cu motive vegetale, fibule elegante, un colier cu ornamente atârnate și o curea decorată cu simboluri solare: aceste piese simple, dar frumoase, au aparținut probabil unui membru de rang înalt al societății dacă.
Citeşte şi: Furtul tezaurului dacic: Olanda promite despăgubiri de 5,7 milioane de euro României
Muzeul a subliniat că descoperirea are o importanță arheologică excepțională, deoarece reprezintă prima dovadă a prezenței dacă în această parte a Transilvaniei.
„Descoperirea deschide noi perspective asupra istoriei regiunii”, se arată în comunicat. Următorul pas este o investigație pe teren. Experții speră să descopere o așezare sau o cetate dacă în apropiere.
Foto 2
Potrivit muzeului, comoara a fost găsită de Moldovan Dionisie-Aurel și Zahan Sebastian-Adrian, care au raportat descoperirea, în conformitate cu cerințele legale.